De hockeyers van Rotterdam hebben zaterdag voor eigen publiek een tik uitgedeeld in de strijd om de landstitel. Het eerste finaleduel tegen Oranje Zwart eindigde in een 2-0 zege.

Björn Kellerman maakte vlak voor het eindsignaal de tweede treffer, nadat de Nieuw-Zeelandse international Steve Edwards de Rotterdammers halverwege de eerste helft op voorsprong had gezet.

De return is zondag in Eindhoven. Als Oranje Zwart de stand gelijk trekt, volgt een week later een beslissingsduel. OZ heeft dan opnieuw thuisvoordeel. Beide finalisten zijn al verzekerd van deelname aan de Euro Hockey League van volgend seizoen.

Vrouwen

Bij de vrouwen won Den Bosch zaterdag het eerste duel van de play-off-finale tegen Amsterdam. Nadat er in de reguliere speeltijd en de verlenging niet werd gescoord, moest het duel via shoot-outs worden beslist. In die serie hielden de Brabanders het hoofd koel: 3-1. 

Het was genieten voor het publiek in het Wagener Stadion. Het eerste duel van de play-off-finale zat vol strijd, tempo en kansen.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam Den Bosch steeds meer onder druk van de gastvrouwen te staan, die in de eerste helft absoluut de overhand hadden. De Brabanders speelden slordig en Amsterdam wist hiervan te profiteren door dotten van kansen te creëeren. Het lukte de ploeg van coach Alyson Annan echter niet om de score te openen.

Den Bosch kwam uiteindelijk in de tweede helft terug in de wedstrijd. De ploeg kreeg na rust nog drie corners, maar deze werden opnieuw niet omgezet in een doelpunt.

Kampioen

Den Bosch kan zondag kampioen worden door voor de tweede maal te winnen in de best-of-threeserie. Mocht Amsterdam zegevieren dan wordt 1 juni de beslissende wedstrijd gespeeld in Den Bosch.

De Brabantse dames werden sinds 1998 telkens kampioen, op 2009 na. Toen bleken de Amsterdammers in de finale te sterk.