Zeiler Rutger van Schaardenburg heeft bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik in de medal race de winst gegrepen in de Laser-klasse. Daardoor zegevierde de Nederlander ook in het eindklassement.

Door Anne Joldersma

Van Schaardenburg profiteerde optimaal van het nieuwe puntensysteem dat bij de Nederlandse wereldbeker getest wordt. De zeiler begon als vierde aan de medal race, maar omdat de punten uit de series geschrapt werden, kon hij door zijn eerste plaats in de afsluitende medal race alsnog winnen.  

"Ik vind het wel een mooi formatje", zei hij met een grote lach na afloop. "Dit systeem houdt de wedstrijd wel spannend tot het laatst, maar het is natuurlijk niet helemaal eerlijk dat de punten uit de series weg worden gehaald. Het is nu geen eerlijke weerspiegeling van de week. De Australiër Wearn (tweede) en de Nieuw-Zeelander Maloney (derde) waren eigenlijk gewoon beter."

Verrassing

De eindoverwinning kwam dan ook als een behoorlijke verrassing voor Van Schaardenburg, die los van de medal race geen enkele heat op zijn naam wist te schrijven bij de Delta Lloyd Regatta. "Ik had het niet verwacht. Mijn doel was hier om bij de eerste zes te eindigen. Ik wist wel dat winnen mogelijk was, maar hield er geen rekening mee."

"Ik denk wel dat dit systeem in het voordeel is van de zeiler die met achterstand de medal race in gaat, zoals ik. Ik had vandaag niets te verliezen terwijl de andere jongens toch proberen hun podiumplaats te verdedigen."

Voor Van Schaardenburg is de wedstrijd in Nederland inmiddels zijn favoriet. Ook vorig jaar zegevierde hij op het IJsselmeer. Daarmee stelde hij gelijk zijn olympische kwalificatie veilig ten opzichte van Roelof Bouwmeester.  

Marit Bouwmeester

Diens zus Marit Bouwmeester moest in Medemblik haar meerdere erkennen in de Ierse Annalise Murphy, die gespecialiseerd is in zwaar weer. De zeilster uit de kernploeg begon als tweede aan de laatste race, waarin ze achter Murphy als tweede over de streep kwam. In het eindklassement eindigden de dames met een gelijk puntenaantal van vier, maar omdat Murphy de medal race won, zegevierde ze ook in de regatta. 

"Ik wist dat er harde wind zou staan vandaag en dan gaat zij megahard", legde Bouwmeester zich na afloop neer bij haar nederlaag. De Nederlandse, die eerder kritiek uitte op de nieuwe puntentelling, kon zich vinden in het uiteindelijke podium dat gecompleteerd werd door de Britse Alison Young. 

"Kijkend naar het hele evenement was Murphy ook wel de beste zeilster. Dat is zij altijd bij zware omstandigheden." Ook tijdens de Spelen, toen het tijdens de eerste dagen hard waaide, ging de Ierse lang aan de leiding. Uiteindelijk won zij daar achter Bouwmeester (zilver) en de Chinese olympisch kampioene Lijia Xu, die in Medemblik zesde werd, het brons. 

Niet eerlijk

Murphy was na afloop blij met haar overwinning, maar ook zij zette vraagtekens bij de nieuwe puntentelling. "Marit en Alison hebben het me zwaar gemaakt hier. Ik denk wel dat de beste drie nu op het podium staan, maar dit systeem is eigenlijk niet eerlijk. Het is goed dat we het geprobeerd hebben, maar het werkt niet. Voor mij hoeft het niet terug te komen." Ook Young, die van de eerste plaats terugviel naar de derde, sloot zich bij die lezing aan.  

Bouwmeester wilde zaterdag niet te veel meer stil staan bij het scoringssysteem. "Het is wel goed dat veel zeilers hun mening laten weten. Dit lijkt mij gewoon niet het format dat straks in Rio op de Spelen gebruikt moet worden. Ik denk dat ook de organisatoren vandaag gezien hebben dat dit niet de beste manier is."

Eerder op de dag greep windsurfer Dorian van Rijsselberghe naast een podiumplaats nadat hij de gehele week de vloot had aangevoerd.