Dorian van Rijsselberghe is er zaterdag niet in geslaagd zijn leidende positie in de Delta Lloyd Regatta in Medemblik te behouden.

Door Anne Joldersma

De windsurfer, die zich de hele week dominant toonde op het IJsselmeer, viel in de afsluitende medal race stil en moest genoegen nemen met de vierde plaats in het eindklassement. 

"Het is mijn eigen schuld", verklaarde de olympisch kampioen van Londen na afloop. "De start was nog goed, maar daarna maakte ik een fout. Er kwam lucht bij de vin waardoor ik geen grip meer op het water had. Daardoor verloor ik veel snelheid."

Van Rijsselberghe kwam uiteindelijk als vijfde over de finish in de medal race en zag de Pool Pawel Tarnowski, de Griek Byron Kokkalanis en de Fransman Julien Bontemps voorbij komen in het eindklassement.  

"Ik weet niet waardoor het vandaag misging", analyseerde de windsurfer. "Misschien miste ik toch een beetje mentale sterkte. De hele week was ik goed, had ik een mooie voorsprong in het klassement, maar in je achterhoofd weet je toch dat dat helemaal niets uitmaakt. Het moest vandaag gebeuren en dan trek ik toch aan het kortste eind."

Discussie

Het resultaat van de Texelaar doet opnieuw de discussie oplaaien over de nieuwe competitieopzet die bij de Delta Lloyd Regatta is geïntroduceerd. Omdat de punten na de series in zijn geheel worden weggehaald, is de medal race allesbepalend voor het eindresultaat. Daardoor had Van Rijsselberghe weinig aan zijn zeven zeges en elf podiumplaatsen in de eerste dertien heats. 

"Het is gewoon jammer dat de eerste wedstrijden eigenlijk helemaal niet meer tellen en dat één korte medal race nu 51 procent van het resultaat bepaalt. Als het format zo blijft, denk ik dat er nog heel veel verrassingen gaan komen."

De internationale zeilunie ISAF gebruikt het post-olympische jaar om nieuwe wedstrijdformats te testen. Voor Van Rijsselberghe is het al de tweede keer dit seizoen dat hij door de nieuwe testreglementen naast de eindzege grijpt. Eerder was hij ook in Miami, waar weer een ander systeem getest werd, dominant in de series maar moest hij na de medal race genoegen nemen met het brons. 

"De laatste dag is gewoon alles bepalend geworden", legde hij zaterdag uit. "Eigenlijk betekent het dat ik de hele week op mijn reet kan zitten en niets doen. Gewoon zorgen dat ik bij de beste zes in het klassement blijf en een plaats in de medal race afdwing. Daar moet ik dan één dag rocken en dan win je het."

Evalueren

De gouden windsurfer liet zich eerder al kritisch uit over de wedstrijdvorm die in Medemblik uitgeprobeerd wordt. Toch is Van Rijsselberghe van mening dat het goed is dat er geëxperimenteerd wordt. 

"Dit soort systemen moeten uitgetest worden en ik ben ook blij dat ze dat hier in Medemblik doen. Hier is de wereldtop aanwezig. Dan komt er sneller aan het licht wat er mis is met het systeem."

De Texelaar zag ook goede punten in de nieuwe opzet. "Ik ben te spreken over het feit dat we met steeds minder mensen varen", doelde hij de eerste schifting halverwege de week waar de beste 25 overbleven en de medal race met slechts zes deelnemers. "Dat moeten ze houden, samen met de oude opzet van de medal race, de dubbele punten."

"Nu moeten we dit systeem gaan evalueren. Maar niet in de kwade zin! We gaan in goed overleg op zoek naar oplossingen."

Lilian de Geus

De 21-jarige windsurfster Lilian de Geus overkwam nagenoeg hetzelfde in Medemblik. De Nederlandse ging als tweede de medal race in, waar haar vijfde plaats er alsnog voor zorgde dat ze naast haar eerste internationale podiumplaats greep.

"Dit is uitermate zuur", verklaarde een betraande De Geus na afloop. "Ik voel me wel een beetje het slachtoffer van dit nieuwe systeem."