Tony Martin heeft vrijdag met groot vertoon van macht de individuele tijdrit in de Ronde van België gewonnen.

De Duitse renner van Omega Pharma-QuickStep liet op het vijftien kilometer lange parcours in Beveren de concurrentie ver achter zich.

Met een achterstand van veertig seconden kwam de Nederlander Tom Dumoulin van Argos-Shimano nog het dichtst in de buurt.

De wereldkampioen tijdrijden is door zijn zege ook meteen de nieuwe leider in de Belgische wielerkoers. Zijn landgenoot André Greipel, winnaar van de eerste twee ritten, verloor meer dan anderhalve minuut.

In het klassement is Dumoulin nu de nummer twee, voor de Belg Tom Boonen.

De jonge Limburger (22) was bijzonder opgetogen met zijn prestatie. ''Tweede worden achter Martin voelt bijna als winnen, want tegen hem is bijna niks te beginnen. Ik ben dan ook extra blij, want ik had de slechtst mogelijke omstandigheden om in te rijden.''

Ook Martin moest vol door de regen rijden. ''Ik heb wat risico's genomen in de bochten, omdat ik dacht dat de mannen voor me een groot voordeel zouden hebben omdat ze in droog weer mochten rijden. Ik ben dan ook heel verrast dat ik veertig seconden voorsprong op de nummer twee heb.''