Jeffrey Gouweleeuw verruilt sc Heerenveen alsnog voor AZ. De verdediger heeft vrijdag een vijfjarig contract getekend in Alkmaar.

Dat bevestigen AZ en sc Heerenveen vrijdag.

De club uit Alkmaar probeerde de 21-jarige speler afgelopen winter al los te weken, maar bereikte toen geen akkoord met Heerenveen.

Welke transfersom AZ betaalt voor Gouweleeuw, die in Friesland nog tot medio 2014 onder contract stond, is niet bekend.

"Het heeft lang geduurd, maar ik ben blij dat het nu rond is", aldus Gouweleeuw op de site van AZ.

"Ik was toe aan een nieuwe stap in een nieuwe omgeving. AZ wilde me graag hebben en liet dat ook aan me merken, daar sprak veel vertrouwen uit. Hier willen ze graag aanvallend spelen en druk naar voren zetten, ik denk dat dat goed bij mijn spel past."

Kwaliteitsimpuls

Technisch directeur van AZ Earnest Stewart ziet veel potentie in Gouweleeuw. "Met hem erbij krijgt onze selectie zowel verdedigend als opbouwend een kwaliteitsimpuls. Bij AZ houden we van verdedigers die in balbezit risico in hun spel durven te leggen. Daardoor komt er meer voetbal in de ploeg."

Voordat Gouweleeuw in 2006 instroomde in de jeugdopleiding van sc Heerenveen, kwam hij uit voor de amateurs van ADO ’20. De 1.87 meter lange verdediger kwam in het noorden in ruim twee seizoenen tot 68 wedstrijden, waarin hij vier keer scoorde. Ook speelde hij afgelopen seizoen nog vier duels in de Europa League.

Gouweleeuw maakte deel uit van de voorselectie van Jong Oranje voor het EK onder 21, maar werd uiteindelijk niet geselecteerd. Daardoor kan hij in ieder geval de volledige voorbereiding van zijn nieuwe club meemaken.

Lees alles over de eredivisie op NUsport