Danilo Di Luca (37) heeft positief getest op epo tijdens een verrassingscontrole op 29 april.

Dat bevestigt de organisatie van de Giro d'Italia vrijdag naar aanleiding van een bericht van de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

De out-of-competition-controle vond vijf dagen voor de start van de Giro plaats.

De UCI laat weten dat Di Luca voorlopig is geschorst. "Deze schorsing blijft staan tot de Italiaanse wielerbond heeft bepaald of er een straf volgt."

Di Luca was actief in de grote ronde voor de ploeg Vini Fantini-Selle Italia. Di Luca reed deze Giro zeer aanvallend. Gezien zijn gebrek aan wedstrijdritme deed dit al de wenkbrauwen fronsen bij veel mensen.

"Hij is een gek, hij moet worden behandeld", laat sportief directeur Luca Scinto van Vini Fantini weten aan Cyclingnews.

"We waren bereid hem een tweede kans te geven, de sponsors vertrouwden hem en dit is de manier waarop hij ons terugbetaalt. Ongelooflijk dat een renner denkt dat hij hiermee weg kan komen."

Scinto voegde er, voor alle duidelijkheid, aan toe dat hij Di Luca op staande voet heeft ontslagen.

Vergiffenis

De ploeg liet in een officiële verklaring weten financiële genoegdoening te eisen van de renner.

Vini Fantini's hoofdsponsor Valentino Sciotti was schuldbewust. ''Wat moet ik zeggen? Ik geloofde in de mens en de atleet Di Luca. Ik moet de schuld op me nemen, het was mijn fout.''

Di Luca werd pas vorige maand aan het team toegevoegd, op uitdrukkelijk verzoek van Sciotti. ''Ik vraag vergiffenis aan de fans, het team, de andere sponsors, de renners die de Giro wel op een eerlijke manier rijden en alle sporters die gechoqueerd zullen zijn door dit nieuws.''

Cera

Di Luca testte ook in 2009 tijdens de Giro positief op doping: de epovariant cera. Hij werd destijds voor vijftien maanden geschorst.

In 2007 won Di Luca de Ronde van Italië. De afgelopen dagen brachten Italiaanse media hem in verband met een transfer naar Astana. Als ook de B-staal positief blijkt, hangt de Italiaan een levenslange schorsing boven het hoofd.