De organisatie van de Giro d'Italia heeft besloten om de negentiende etappe van vrijdag in zijn geheel te schrappen.

De koersleiding acht het vanwege de barre weersomstandigheden onverantwoord om het peloton op weg te sturen. De rit zou gaan van Ponte di Legno naar Val Martello/Martelltal.

Donderdagavond al werden de beklimmingen van de befaamde en beruchte Stelvio en Gavia uit het parcours van de vrijdagse etappe gehaald.

Het blijkt echter dat het op de andere bergen die zouden worden bedwongen ook flink heeft gesneeuwd.

De coureurs in de Giro werden al veelvuldig geteisterd door slecht weer. Afgelopen weekeinde zag de organisatie zich genoodzaakt de beklimming naar Sestrières te schrappen.

Wegens sneeuwval werd zondag de finish op de Galibier lager getrokken nadat de autoriteiten aanvankelijk de Alpenreus helemaal wilden schrappen.

Nibali

Na de klimtijdrit van donderdag staat de eindzege van Vincenzo Nibali zo goed als vast. De Italiaan heeft een voorsprong van meer dan vier minuten op Cadel Evans.

De beste Nederlander in het klassement is Wilco Kelderman op de zeventiende plaats. Robert Gesink maakte vrijdag bekend dat hij de Giro niet uit zal rijden.

Meerdere keren in de geschiedenis van de Italiaanse rittenkoers zijn etappes geschrapt. De laatste vijftig jaar gebeurde dat vijf keer eerder. 

De laatste keer dat dat gebeurde was in 2001 toen de achttiende rit, ook een bergetappe die op 7 juni van dat jaar zou worden verreden, niet doorging. 

De internationale wielerunie UCI steunt de beslissing van de Giro-leiding om de etappe niet door te laten gaan.

"De organisatie zet de veiligheid van de renners terecht op de eerste plaats", aldus UCI-voorzitter Pat McQuaid. "De coureurs hebben al weken last van het slechte weer, maar vandaag was het te extreem geweest."

Zaterdag

Weeronline laat aan NUsport weten dat de weersomstandigheden voor de etappe van zaterdag ook als bar kunnen worden getypeerd.

Rond een hoogte van 1800, 1900 meter zal sneeuw vallen. De Passo di Ghau en de finishplaats in Tre Crime Di Lavaredo liggen op ongeveer 2000 meter hoogte.

De gevoelstemperatuur zal rond de min vier, min vijf graden Celsius uitkomen, maar kan als het tegenzit met de wind ook op min tien uitkomen.

Waarschijnlijk zal de organisatie vrijdag alternatieve routes bestuderen, zoals ook het plan was voor de negentiende rit.