LA CORUNA - Ruud van Nistelrooy heeft zijn faam als topschutter andermaal waargemaakt. De 25-jarige aanvaller van Manchester United nam dinsdag in La Coruna tegen Deportivo de tweede treffer voor zijn rekening in de eerste wedstrijd uit de kwartfinale van de Champions League. Het was zijn negende treffer in elf wedstrijden.

Door de overwinning (0-2) staat Manchester United met een half been in de halve eindstrijd. De Engelse landskampioen controleerde vrijwel volledig het duel op de doorweekte grasmat in het Riazor-stadion. De Galiciërs waren zelden gevaarlijk voor het doel van de betrouwbare Barthez van United.

David Beckham zette Manchester na een kwartier op voorsprong. Vanaf ruim dertig meter zeilde zijn magistrale schot onbereikbaar voor de iets te ver voor zijn doel staande Molina de linker bovenhoek in, 0-1. Deportivo was groggy, ontwikkelde nog wel een veldoverwicht maar verder dan een gevaarlijke kopbal van Tristan kwam de thuisploeg niet.

In de 40e minuut diende Van Nistelrooy de knock out toe. De Brabander rondde een voorzet van Silvestre koelbloedig met de linker voet af, 0-2. Zelfs zonder aanvoerder Keane die kort voor de rust een hamstringblessure opliep en vervangen werd door Fortune, bleef United het duel domineren.

Na de rust had Manchester het karwei definitief kunnen afmaken. Van Nistelrooy zette Giggs twee keer vrij voor doelman Molina. De eerste keer werd de bal van de lijn gehaald door Cesar, bij de tweede poging redde de doelman. Een kwartier voor het einde werd de oud-PSV'er door manager Ferguson van het veld gehaald. Solskjaer nam zijn plaats in.

Een applauswissel uit voorzorg. Van Nistelrooy liep in de eerste helft tegen een domme gele kaart op door na een blessure zonder toestemming het veld in te lopen. Bovendien had hij tien dagen niet gespeeld door een opspelende liesblessure waardoor hij tegen Boavista, Leeds United en met het Nederlands elftal tegen Spanje niet in actie kwam.

Bij Deportivo speelde Roy Makaay het laatste half uur mee. Met de overwinning nam United revanche voor de twee nederlagen in de eerste ronde. In La Corunaleidde Manchester in het najaar tot vier minuten voor het einde met 0-1, het werd 2-1. In Manchester werd het 2-3 door twee blunders van Barthez.

/DOSSIERChampions League