De provincie Friesland blijft zich sterk maken voor Thialf in Heerenveen als de toplocatie voor het schaatsen van Nederland, Europa en de wereld.

Het nieuwe Thialf wordt hoe dan ook gebouwd, onafhankelijk van de keuze van de KNSB en NOC*NSF voor een toplocatie voor het schaatsen.

"Hoe de commissie ook oordeelt, Friesland gaat door met een nieuw Thialf", aldus John Jorritsma, Commissaris van de Koning in de provincie.

Jorritsma moest wel bekennen dat de berichtgeving over dat het Icedôme in Almere de voorkeur krijgt boven de voorstellen van Heerenveen en Zoetermeer, pijn deed. 

"Het was een buitengewoon harde klap", zei hij, maar de Friezen blijven strijdbaar. "Thialf is en blijft het onbetwiste schaatscentrum van niet alleen Nederland, maar de wereld. Het doel blijft om op 2 april 2014 de eerste paal te slaan."

Hoe de plannen precies uitgevoerd gaan worden kon gedeputeerde Hans Konst, verantwoordelijk voor de plannen rondom Thialf binnen de Staten van Friesland, nog niet zeggen.

"Wij gaan Thialf als wedstrijdbaan en voor mensen uit de wijde omgeving gewoon bouwen. De vraag is alleen of de topsportvoorzieningen zoals ze voorzien waren, uitgevoerd zullen worden. Wellicht laten we die liggen als de KNSB en NOC van ons plan afzien."

De Commissaris van de Koning bleef op de persconferentie hameren op het bedrag dat de provincie Friesland al gereserveerd heeft voor de plannen in Heerenveen.

"We hebben 50 miljoen euro klaarliggen voor het nieuwe Thialf. In Almere ligt er nog geen euro'', zei Jorritsma. Dat geldt ook voor Zoetermeer. Alles moet daar vanuit het bedrijfsleven komen."

Een opgave die volgens Jorritsma in het huidige economische klimaat zeer zwaar zal vallen.

Zwalkend beleid

Ook Konst toonde zich ook teleurgesteld in het advies van de beoordelingscommissie. Konst laakte bovendien de KNSB die volgens hem 'zwalkend beleid had gevoerd' door in een eerder stadium onder voorwaarden het plan in Friesland te steunen. 

Dat één van die voorwaarden de steun van NOC*NSF was en dat die steun nu juist met de selectieprocedure bepaald moet worden, legde Konst daarbij terzijde.

Ook of aan de andere voorwaarden wel voldaan is, maakte Konst niet duidelijk. Wat hem betreft moet Thialf zich niet conformeren aan de KNSB of NOC*NSF, maar zelfstandig de nieuwe ijsbaan op poten zetten.

"We willen niet langer afhankelijk zijn van andere partijen en dus zullen we het advies aan de Staten geven om vast te houden aan de ambities voor een nieuw Thialf", zei hij.