De wegen van José Mourinho en Real Madrid scheiden definitief aan het einde van het seizoen. Dat maakte voorzitter Florentino Perez maandag bekend op een persconferentie.

Het vertrek van de Portugese coach hing al enige tijd in de lucht, nadat hij er dit seizoen niet in slaagde een hoofdprijs met de 'Koninklijke' te behalen.

De vijftigjarige Mourinho zit nog op de bank in het uitduel tegen Real Sociedad van zondag en de laatste wedstrijd van het seizoen, volgende week in eigen huis tegen Osasuna. Beide partijen gaan in onderling overleg uit elkaar, aldus Perez, die verzekerde Mourinho geen afkoopsom mee te geven. "Na drie jaar waren we het eens dat dit het juiste moment is om af te sluiten."

"Met José hebben we sportief gezien een flinke stap vooruit gezet. De club is waar het hoort te zijn, op een niveau dat we voor zijn komst nog niet hadden. Als we de balans opmaken over zijn verblijf hier, dan is die positief."

"Iedere coach brengt zijn eigen persoonlijkheid mee'', vervolgde de preses. "Hij heeft zeker fouten gemaakt en daar heeft hij ook zijn excuses voor aangeboden. De druk was groot voor hem. Hij vertelde me dat in Engeland een wedstrijd niet langer duurt dan twee uur ervoor tot twee uur erna. In Spanje is dat anders. Hier leeft het voetbal zeven dagen per week 24 uur per dag. Je kunt geen dag verslappen.''

Ancelotti

Volgens Perez is er nog geen voorcontract met een opvolger. De Italiaan Carlo Ancelotti van Paris Saint-Germain zou de belangrijkste gegadigde zijn om Mourinho op te volgen. De Portugees wordt al enkele weken in verband gebracht met een terugkeer naar Chelsea, waar hij tussen 2004 en 2007 al werkzaam was. Eerder stond hij aan het roer bij FC Porto en Internazionale.

Mourinho verliet de Italiaanse club in 2010 om bij Real aan de slag te gaan. In zijn eerste seizoen in de Spaanse hoofdstad werd de Copa del Rey gewonnen. Zijn grootste succes volgde een jaar later met het veroveren van het kampioenschap. Hij werd daarmee de eerste coach die zowel in Portugal, Engeland, Italië als Spanje de titel won.

Dit seizoen viel de oogst van Real tegen met enkel de winst in de Spaanse Supercup. De titelrace in de Primera Division werd met een straatlengte achterstand verloren van Barcelona, terwijl de ploeg in de halve finale van de Champions League werd uitgeschakeld door Borussia Dortmund. In de Spaanse bekerfinale trok stadgenoot Atletico Madrid aan het langste eind.