Marit Bouwmeester is begonnen aan haar zoektocht naar een nieuwe coach. De zeilster gaat de komende maanden trainen onder verschillende coaches om uit te zoeken wie haar het best kan begeleiden richting de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

De zilveren medaille-winnares van Londen legde donderdag bij de presentatie van de Delta Lloyd kernploeg uit dat ze op dit moment 'een spons' is die zoveel mogelijk visies op het zeilen in zich op wil nemen.

"Ik wil eigenlijk uit zoveel mogelijk coaches informatie halen die ik kan gebruiken om te zien wat het best bij me past."

Begin april werd Bouwmeester verrast door het nieuws dat haar Nieuw-Zeelandse coach Mark Littlejohn de samenwerking niet wilde continueren. "Dat nieuws kwam heel onverwacht", aldus de 24-jarige Friezin. "Slechts een week of drie voordat ik in Hyeres voor het eerst sinds de Spelen weer in de boot stapte."

Timing

Vlak na het behalen van het olympisch zilver sprak Littlejohn tegen Bouwmeester nog de wens uit door te gaan tot de Spelen van 2016. "Hij was na Londen zelfs meteen naar Rio gevlogen. Vervolgens namen we allebei een 'break' en daarna zei Mark dat hij de motivatie was kwijtgeraakt", aldus Bouwmeester, die in aanloop naar Londen zwaar leunde op Littlejohn.

"Of ik me in de steek gelaten voel? Ik baal van zijn timing. Hij had niet eerst moeten zeggen dat we nog vier jaar door zouden gaan. Maar ik respecteer zijn beslissing, ook al had hij het eerder en anders kunnen aangeven."

Toch overheerst bij Bouwmeester een gevoel van dankbaarheid richting Littlejohn. "Hij is zeven jaar lang mijn coach geweest en heeft me het zeilen geleerd. Hij heeft mij van een nobody een somebody gemaakt. In het begin vond ik het heel erg eng dat hij weg was, maar zo langzamerhand denk ik dat het misschien wel eens het beste is wat me had kunnen overkomen."

Veel van huis

Tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik, die komende dinsdag van start gaat, wordt Bouwmeester bijgestaan door oud-zeiler en voormalig wereldkampioen Serge Kats. "Hij gaat straks (eind juni red.) ook mee als ik voor het eerst naar Rio ga."

Toch ziet Bouwmeester niet haar vaste coach in Kats. "Ik heb wel met hem erover gesproken en ik denk dat hij een belangrijke toevoeging is voor het Nederlandse zeilen in het algemeen. Maar hij heeft daarnaast ook een fulltimebaan en een gezin. Mijn vaste coach zal veel van huis moeten zijn, daar moet die persoon wel bereid toe zijn."

Geen haast

Eerder dit jaar maakte Bouwmeester al gebruik van de diensten van bondscoach Jaap Zielhuis en na de zeilweek in Medemblik vertrekt zij naar Oostenrijk om een week te trainen onder Andreas Geritzer, die in Athene het zilver won in de Laser-klasse. Bouwmeester is actief in de Laser-radial.

Haast heeft de Friezin in ieder geval niet in haar zoektocht naar een nieuwe coach. "Tot aan het ISAF WK zeilen in 2014 wil ik gewoon zo veel mogelijk informatie opdoen. En vanaf dan ga ik één op één richting Rio werken."