Kiki Bertens is er woensdag niet in geslaagd de derde ronde van het WTA-toernooi van Rome te bereiken.

De 21-jarige Wateringse kon tegen de als zestiende geplaatste Sloane Stephens het winnen van de eerste set geen goed vervolg geven: 6-4, 3-6 en 2-6.

Bertens werd eenmaal gebroken in de eerste set, maar kon daar twee breaks tegenover stellen waardoor ze een 1-0 voorsprong in sets nam. In de tweede set waren de rollen omgedraaid en ging Stephens tweemaal door de service van Bertens heen. 

Het verlies van de tweede set kwam de Nederlandse in de beslissende derde set niet meer te boven. Door Bertens wederom tweemaal te breken, stelde de Amerikaanse een plek in de derde ronde veilig, waarin ze het moet opnemen tegen Maria Sharapova (2). 

Bertens en de één jaar jongere Stephens stonden voor het eerst tegenover elkaar. De Nederlandse was de underdog, gezien het verschil van 42 plaatsen op de wereldranglijst. In de eerste ronde had Bertens nog verrassend afgerekend met publiekslievelinge Francesca Schiavone.

Azarenka

Victoria Azarenka haalde woensdagavond wel de de derde ronde in Rome. De Wit-Russische nummer drie van de plaatsingslijst was in een uurtje klaar met de Duitse Julia Görges: 6-2 6-0. Het was pas de eerste partij voor Azarenka, omdat ze in de eerste ronde een 'bye' had.

Azarenka treft in de derde ronde de Japanse Ayumi Morita. Zij rekende eerder op de avond eenvoudig af met Urszula Radwanska uit Polen (6-3 en 6-1). Eerder op de dag kende ook de nummer twee van de plaatsingslijst, Maria Sjarapova, weinig moeite in haar tweede ronde partij. De Russin ontdeed zich met twee keer 6-2 van de Spaanse qualifier Garbine Muguruza

Tsonga

Bij de mannen schakelde Jerzy Janowicz woensdag in de tweede ronde verrassend Jo-Wilfried Tsonga uit: 6-4 en 7-6 (5). De Fransman moest zijn service halverwege de eerste set inleveren bij De Pool, die zelf geen breakpoint tegen kreeg.

Janowicz had uiteindelijk aan één matchpoint genoeg tegen de nummer acht van de wereld. In de derde ronde treft Janowicz de Fransman Richard Gasquet. Hij was dinsdag in de tweede ronde al te sterk voor het Bulgaarse talent Grigor Dimitrov.

Bekijk de samenvatting van Janowicz-Tsonga

Nadal

Rafael Nadal ging woensdag eenvoudig door naar de derde ronde in Rome. De Spaanse nummer vijf van de plaatsingslijst rekende in twee sets af met publiekslieveling Fabio Fognini: 6-1 en 6-3. De partij duurde iets meer dan een uur.

Nadal speelt in de derde ronde tegen Ernests Gulbis voor een plek in de kwartfinales. De Let kwam in zijn partij in de tweede ronde geen enkel moment in de problemen tegen de Serviër Viktor Troicki: 6-1 en 6-1.

David Ferrer kwam in zijn tweederondepartij met de schrik vrij. De als vierde geplaatste Spanjaard stapte uiteindelijk na twee en een half uur van de baan met een overwinning in drie sets op zijn landgenoot Fernando Verdasco: 5-7, 7-5 en 6-3. 

In de derde ronde speelt Ferrer tegen Philipp Kohlschreiber. De Duitser rekende in 6-4 en 6-1 af met een andere Spanjaard, Albert Ramos.