Het peloton van de Giro d'Italia moet zich opmaken voor noodweer in de Alpen. Tijdens de koninginnenrit zondag naar de top van de Galibier bestaat de kans dat de renners zelfs sneeuwbuien moeten trotseren.

Weeronline laat aan NUsport weten dat er komend weekeinde meer dan 120 millimeter neerslag verwacht wordt aan de westkant van de Alpen, het gebied waar het peloton die dagen doorheen rijdt. Onder de tweeduizend meter is er sprake van regen, boven de 2000 meter sneeuwt het. De top van de Galibier ligt op 2646 meter.

Overigens wordt op zaterdag skigebied Sestriere aangedaan, dat eveneens boven de tweeduizend meter ligt. Door de sneeuw op passages boven de 2000 meter is er een grote kans op gladheid. Op dit moment ligt er op sommige plekken in de schaduw nog altijd meters sneeuw. Door de lage temperaturen is dat nog altijd niet weggesmolten.

De renners moeten vanaf donderdag rekening gaan houden met het slechte weer. Hoewel de temperatuur relatief hoogt ligt, wordt de rit naar Treviso waarschijnlijk geteisterd door zware regen- en onweersbuien, aldus Weeronline. Ook vrijdag blijft het regenachtig.

Het peloton had afgelopen week al te kampen met zware regenbuien in de Giro. Dat had de nodige valpartijen tot gevolg en zorgde voor een aantal gevaarlijke afdalingen. Zo liep de Britse favoriet Bradley Wiggins tijdverlies op omdat hij na een schuiver niet meer voluit durfde te dalen.

Horrorrit

Binnen de organisatie van de Giro zou er inmiddels getwijfeld worden of de Galibier wel bedwongen kan worden. Het wielrennen in Italië wordt al het gehele voorjaar geteisterd door het slechte weer. De wielerklassieker Milaan-San Remo, dat dezelfde organisator (RCS) kent als de Giro, werd halverwege maart ook al ingekort vanwege de barre weersomstandigheden.

Destijds kreeg RCS veel kritiek vanuit het peloton dat de wedstrijd überhaupt doorging. Zo gaf Tom Boonen demonstratief op. Tijdens de Tirreno-Adriatico moest koersdirecteur Michele Acquarone zelfs publiekelijk door het stof omdat hij de renners tijdens een 'horrorrit' over bergen met een bizar stijgingspercentage had gestuurd.

Volg de elfde etappe live