BRAGA - Ruud van Nistelrooij bedankte woensdag in Braga na afloop van het bereiken van de kwartfinales Tsjechië. "We mogen de Tsjechen dankbaar zijn dat ze hun plicht hebben gedaan", zei de aanvaller bij de NOS op televisie.

"Het is een fantastische dag", jubelde de spits die twee goals maakte. "Alles zit mee, je wint met 3-0, Tsjechië wint, fantastisch gewoon. Het was een groot feest met al die mensen hier. Dit verdienen we gewoon. We hebben er zo hard voor gewerkt."

De speler van Manchester United durfde te geloven in een goede afloop. "Natuurlijk. We moesten zelf winnen en hopen. Maar Duitsland is ook geen ploeg die even twee of drie goals maakt."

Volgens Van Nistelrooij was Oranje na rust bij de stand 2-0 even niet bij de les. "In je achterhoofd ben je dan meer met de andere wedstrijd bezig." Voor de geplaagde bondscoach Dick Advocaat was Van Nistelrooij blij. "Ook hij heeft zo hard gewerkt. Hij had de wind tegen, maar de dag na het verlies tegen Tsjechië hield hij een open training en heeft hij de pers te woord gestaan. Hij heeft zich niet laten kennen, heeft laten zien wie hij is. En dat is vandaag te zien geweest in het spel."