AUSTIN - Inge de Bruijn is er niet in geslaagd het wereldrecord op de 100 meter vrije slag te heroveren. In het Texaanse Austin zette ze in de series een tijd van 54,43 seconden neer. In de finale was ze nog een fractie sneller met 54,30 (split ,07). Daarmee was ze langzamer dan begin april tijdens de Swim Cup (54,09) in Amsterdam.

Haar coach Paul Bergen had voorspeld dat De Bruijn (30) in Austin het wereldrecord zou terugpakken. De drievoudig olympisch kampioene was vier jaar houdster van het record totdat de Australische Libby Lenton in april bij de olympische kwalificatiewedstrijden het record verbeterde en bracht op 53,66.

Bergen was tevreden over de tijden die De Bruijn in Austin zwom. Ze tikte op de 50 meter vrije slag aan na 24,70 seconden en op de meter vlinderslag in 58,11. Daarmee verbeterde ze op beide afstanden haar tijden van de Swim Cup begin april in Amsterdam. Ze kwam toen tot 24,80 en 58,46.

Na de races in Nederland, waar ze zich voor de Olympische Spelen kwalificeerde, keerde ze terug naar Amerika. De wedstrijden in Austin waren de laatste serieuze test voor Athene. De Bruijn gaat in juli met de Nederlandse ploeg mee op trainingskamp in het Italiaanse Como.