COIMBRA - Met een 3-1-zege op Zwitserland bereikte Frankrijk maandag de kwartfinales van het EK voetbal. De titelverdediger mag dan aan een reeks van 21 duels zonder nederlaag bezig zijn, sprankelend is het Franse spel dit toernooi nog niet geweest.

Niet alleen Dick Advocaat blijft tijdens dit EK maar sleutelen aan zijn team. Ook de Franse coach Santini heeft na drie duels nog geen idee hoe zijn ideale elftal eruit ziet. Frankrijk heeft echter één fikse voorsprong op Oranje: de kwartfinale is bereikt. Daarin is Griekenland vrijdag de tegenstander.

Henry

Een doelpunt van Henry gaf de Fransen pas een kwartier voor tijd zekerheid over het bereiken van de laatste acht. De spits van Arsenal zag even later een tweede bevlieging nog beloond met de -1.

Santini begon ditmaal weer met Lizarazu, Pires en Makelele. De laatste miste het duel met Kroatië wegens een blessure. Verdediger Sagnol verving Gallas, maar vooral het passeren van Desailly was opmerkelijk. De aanvoerder had tegen Kroatië inderdaad een hulpeloze indruk gemaakt, maar zijn vervanger in het centrum van de verdediging, Silvestre, bleek al net zo'n onzekere factor.

Silvestre

Een foute pass van Silvestre in de voeten van Gygax leidde in de e minuut zelfs tot een Zwitserse treffer, gemaakt door Vonlanthen. De 18-jarige aanvaller van PSV nam daarmee de fakkel over van Wayne Rooney als jongste EK-doelpuntenmaker aller tijden. Het was bovendien zijn eerste doelpunt voor de Zwitserse nationale ploeg.

De treffer was verdiend en bracht het duel weer in evenwicht nadat Zidane de Fransen na 20 minuten op voorsprong had gebracht. De spelmaker, ook al bleekjes, kopte raak uit een corner van Pires maar kreeg daarbij de hulp van de mistastende doelman Stiel.

WK-syndroom

Met die gelijke stand had Frankrijk nog steeds genoeg voor een plaats bij de laatste acht, maar de ploeg raakte in de ban van het WK-syndroom; twee jaar geleden werden de Fransen als titelverdediger al na de eerste ronde weer naar huis gestuurd.

Vonlanthen

Die blamage hing ook in Coimbra lange tijd in de lucht. De Zwitserse coach Kuhn had de jeugd een kans gegeven, met Vonlanthen op de plaats van de gepasseerde Chapuisat en de eveneens jeugdige middenvelder Gygax voor de wegens spugen geschorste aanvaller Frei.

Ook PSV'er Vogel was terug na een schorsing. De Zwitsers voetbalden frank en vrij, maar bleken opnieuw grote moeite te hebben kansen te creëren. Bij een eerder EK-optreden - in 1996 in Engeland - slaagde de ploeg er alleen vanaf de strafschopstip in een keer te scoren.

Het Zwitserse offensieve onvermogen hield Frankrijk op de been. Henry maakte met twee late treffers uiteindelijk aan alle onzekerheid een einde. Santini heeft vier dagen voor zijn volgende puzzel: een elftal formeren dat een bres gaat vinden in een ongetwijfeld goed gemetselde Griekse muur.