LISSABON - Zonder al te veel moeite heeft Engeland de laatste acht van het Europees kampioenschap voetbal bereikt. Dat is voor het eerst sinds het land de titelstrijd, in 1996, zelf organiseerde. Grotendeels door toedoen van 'wonderkind' Rooney bogen de Engelsen in Lissabon tegen Kroatië een snel opgelopen achterstand om in een voorsprong van 4-2. Portugal is nu de volgende tegenstander.

De Engelsen hebben daarmee de harde klappen, opgelopen in het openingsduel met Frankrijk, definitief verwerkt. In de slotminuten van die wedstrijd gaven de ze niet alleen hun verrassende voorsprong weg, maar verloren ze ook nog. Zidane was daarvoor met twee treffers uit dood spel verantwoordelijk.

Opleving

Door een sensationele opleving in de laatste fase van het eerste deel kwam Engeland tegen Kroatië op voorsprong, na vrij lang met -0 te hebben achter gestaan. Rooney, in eigen land inmiddels voor één van de groten der aarde aangezien sinds zijn dubbelslag tegen de Zwitsers, was bij beide treffers betrokken.

Scholes

De eerste kwam op naam van Scholes, Manchesters middenvelder die de laatste drie jaar voor de nationale elf het doel niet meer had gevonden. Hij rondde in de 40e minuut af, nadat Rooney de bal met het hoofd had breed gelegd. Ook Lampard en Owen waren bij de treffer betrokken.

Rooney

Vijf minuten later scoorde Rooney zelf. De jongeling van Everton, volgens zijn club een waarde van 80 miljoen euro vertegenwoordigend, haalde hard uit van een meter of twintig (2-1). De ommekeer kwam in een fase dat de kracht wat weg leek uit het offensief van Engeland.

Engeland, dat niet mocht verliezen, was al snel gedwongen in de achtervolging te gaan. Al in de openingsfase namen de Kroaten, vol zelfvertrouwen na de eerdere remise (2-2) tegen Frankrijk, de leiding. Niko Kovac scoorde, nadat doelman James de bal bij een inzet van Zivkovic niet afdoende wegwerkte.

Na de hervatting stonden de Kroaten, alleen gebaat bij winst, voor een vrijwel onmogelijk opgave. Met meer aanvallers probeerde Baric' formatie wel het duel nog een wending te geven, maar dat lukte niet. Door de vrijgekomen ruimte kreeg Engeland zelfs de beste kansen.

Daarvan profiteerde opnieuw Rooney, door in de 68e minuut met zijn vierde treffer in Portugal de voorsprong te vergroten. Met een rake kopbal scoorde Tudor nog voor de Kroaten, voordat Lampard de eindstand op 4-2 bepaalde.