MIAMI - Wat zijn vrouw Steffi Graf kan, kan André Agassi ook. De bijna 32-jarige Amerikaan schreef zondag voor de vijfde keer het tennistoernooi van Miami op zijn naam bij zijn zeventiende deelname. Zijn Duitse echtgenote, al enige tijd gestopt in het WTA-circuit, kwam tot evenveel overwinningen in Florida. Graf begroette op de tribune de 51e toernooizege van haar man uitbundig.

Agassi moest hard werken voor zijn titelprolongatie. Pas na 2 uur en 20 minuten gaf de elf jongere Zwitser Roger Federer zich gewonnen. De setstanden waren 6-3 6-3 3-6 en 6-4.

Agassi boekte zijn 700e wedstrijdzege in het ATP-circuit. Daarmee is hij de negende speler die een dergelijk totaal bereikte. Onder anderen Ivan Lendl en Boris Becker gingen hem voor. De Amerikaan Jimmy Connors is met 1155 gewonnen partijen nog altijd de absolute 'winnaar' in het mannencircuit.

Agassi verdiende ruim 500.000 euro met zijn eindzege. Hij verzekerde zich tevens van een verlengd verblijf in de top-10 van de wereldranglijst. Die positie stond op de tocht na zijn uitschakeling in de eerste ronde van het toernooi in Indian Wells twee weken geleden, waar hij eveneens als titelverdediger veel ATP-punten verspeelde.

Federer bereikte de finale, met onder meer een zege in de halve finales op de favoriete Lleyton Hewitt, zonder verlies van zijn service. Agassi maakte aan die ongeslagen status snel een einde. In de eerste set moest de Zwitser drie keer zijn opslag inleveren tegen de zeer scherpe Agassi.

In de derde set viel de Amerikaan even terug. Federer brak bij -1 voor de eerste keer de service van Agassi in drie onderlinge partijen. De jonge Zwitser deed het opnieuw in de vierde set waardoor hij op 2-1 kwam. Agassi kwam echter sterk terug en met twee succesvolle breekpunten bij 3-4 en 5-4 trok de titelhouder de finale alsnog zelfverzekerd naar zich toe.