SOUTHAMPTON - De Zuid-Afrikaanse golfer Retief Goosen heeft voor de tweede keer het 'major' toernooi US Open op zijn naam gebracht. Hij bleek zondag als een van de weinigen opgewassen tegen de straffe wind op de banen van Shinnecock Hills in Southampton, New York. Goosen legde de laatste ronde af in 71 slagen en kwam uit op een totaal van 276, twee minder dan de Amerikaan Phil Mickelson.

De profgolfers kregen nauwelijks vat op de grillige omstandigheden. Het gemiddelde in de vierde en laatste speelronde lag op 78,7 slagen, 8,7 boven par. Slechts Mickelson en Goosen wisten enigszins raad met de jagende westenwind. Beiden kwamen uit op 71, een slag boven het baangemiddelde.

Mickelson

Daarmee behield de 35-jarige Goosen, in 2001 ook al winnaar van het US Open, de twee slagen voorsprong waarmee hij de slotdag begon. Hoewel Mickelson een sterk einde kende met birdies op de vijftiende en zestiende en ineens uitzicht had op winst. Daarmee zou de winnaar van de Masters in Augusta zijn tweede major-titel van het jaar hebben veroverd.

Teleurstelling

Hij verprutste het echter op de zeventiende. Het lukte hem niet een vrij eenvoudige putt te maken en scoorde een dubbele bogey. "Wat moet ik zeggen. Ik speelde sommige momenten het beste golf van mijn leven en ik kon die putt niet maken. De wind kreeg vat op de bal en bleef hem maar voortduwen", reageerde hij teleurgesteld. Goosen maakte in de slotfase geen fout en met een birdie op de zestiende en veilige pars op de laatste twee holes stelde hij de zege veilig.

Jeff Maggert eindigde als derde met vijf slagen meer dan de winnaar. Tiger Woods, nog altijd nummer een van de wereldranglijst, eindigde slechts als zeventiende met 290 slagen. Ook hij worstelde met de greens op de laatste dag en speelde met 76 een van zijn slechtse ronden uit zijn loopbaan.