LISSABON/FARO - LISSABON - Portugal blijft actief op het eigen Europees kampioenschap voetbal. Het gastland ontsnapte zondagavond aan de vroegtijdige uitschakeling, die na de cruciale nederlaag in de openingswedstrijd tegen Griekenland (1-2) een week lang dreigde. De ploeg van bondscoach Scolari won in Lissabon met 1-0 van rivaal Spanje en verzekerde zich daarmee van de eindzege in groep A.


Nuno Gomez schiet Portugal naar de kwartfinale

Het openbare leven in Portugal stond zondagavond vrijwel stil. Het hele land leefde toe naar de beslissende confrontatie tegen buurland Spanje. De busreis van de Portugese selectie naar het stadion werd zelfs rechtstreeks, voornamelijk vanuit de lucht, door de nationale televisie uitgezonden.

Winnen

Portugal had maar één opdracht en dat was winnen. Coach 'Big' Phil Scolari had zijn opstelling aan het ultieme doel aangepast. Voor de eerste keer bij het EK maakte de speelse Cristiano Ronaldo, invaller bij de voorgaande twee duels, zijn opwachting in het basisteam.

Spanje

Spanje trad met liefst vier wijzigingen aan in vergelijking met de tweede EK-wedstrijd tegen Griekenland (1-1). Torres, Xabi Alonso, Joaquin en Juanito waren de nieuwkomers, Morientes, Baraja (beiden gepasseerd), Etxeberria (geblesseerd) en Marchena (geschorst) verdwenen uit het basisteam. Spanje had aan een gelijkspel voldoende voor een plaats bij de laatste acht.

Burenruzie

Vanaf het beginsignaal stond de burenruzie onder hoogspanning. Rustmomenten in de wedstrijd waren er nauwelijks. Beide ploegen vlogen erin en misten het overzicht en de kalmte om tot een brede aanvalsopbouw te komen. Het was ren-je-rot voetbal in de hoogste versnelling, met daardoor veel balverlies en misverstanden aan beide kanten.

Ronaldo

Mede dankzij de impulsen van Ronaldo was Portugal de gevaarlijkste ploeg in de eerste helft. De 19-jarige spits van Manchester United was bij vlagen ongrijpbaar. Vlak voor de rust was hij dichtbij 1-0. Uit een voorzet van Figo kopte Ronaldo net voorlangs.

Hectisch

Na de rust bleef het duel even hectisch als rommelig. Invaller Nuno Gomes liet het stadion in de 57e minuut exploderen. De spits van Benfica speelde zich knap vrij en schoot onhoudbaar in, 1-0. Raul, Torres (paal) en invaller Luque misten daarna grote kansen op de gelijkmaker, die Spanje nodig had om in het toernooi te blijven. Portugal liet in de zinderende slotfase ook nog drie grote kansen op de bevrijdende 2-0 liggen. Dat deed echter niets af aan het volksfeest dat na het eindsignaal ontstond.

Groepswinnaar Portugal speelt donderdag in de kwartfinales tegen de nummer twee van groep B. Nummer twee Griekenland komt vrijdag uit tegen de winnaar van groep B.