AMSTERDAM - Bryan Roy wordt met ingang van volgend seizoen jeugdtrainer bij Ajax. De begaafde linksbuiten van weleer gaat de voetballertjes onder twaalf jaar begeleiden. Roy (32) sluit daarmee zijn spelerscarrière af.

De Amsterdammer had een grillige loopbaan. Hij debuteerde opzijn zeventiende onder Johan Cruijff bij Ajax. De spitsmaakte meteen een prachtig doelpunt tegen FC Twente. Devoetbalwereld voorspelde hem een grote toekomst, maar Roy bleekzeer wisselvallig. Zelden werd een speler door de één zo bewonderden de ander zo verguisd.

Supporters prezen hem om zijn soms genialevondsten, trainers verweten hem een gebrek aan rendement. LeoBeenhakker vond hem een exponent van de 'patatgeneratie'.Roy won met Ajax in 1992 de UEFA Beker, maar trainer Louis vanGaal liet hem in september van dat jaar na een conflict vertrekken.

"Bryan is een fantastische speler met een zeer hoge technischevaardigheid. Hij speelt op intuïtie. Die stijl heeft voor Ajax teweinig opgeleverd, hoewel Roy zeer veel krediet heeft gehad",sprak Van Gaal destijds.

Buitenlandse clubs

Roy begon vervolgens aan een rondgang over buitenlandse velden,die hem leidde naar het Italiaanse Foggia, het Engelse NottinghamForest en het Duitse Hertha BSC. Hij kreeg de rol van schaduwspitsen had vooral bij Forest succes in de combinatie met StanCollymore.

In Berlijn moest Roy vaker op de bank zitten. Vorig jaarkreeg hij van NAC een half jaar om zich te bewijzen maar tot eennieuw contract kwam het niet.

Roy speelde 32 interlands voor het Nederlands elftal en maaktedaarin negen doelpunten. Op het EK 1992 maakte hij indruk en hijbezorgde Oranje op het WK 1994 de winst tegen Marokko.Roy traint dit jaar mee met het tweede van Ajax en volgt eentrainerscursus.