VALKENBURG - Rabobank-wielrenner Oscar Freire kan niet deelnemen aan de Tour de France . De tweevoudig wereldkampioen uit Spanje heeft last van zijn zitvlak en moet zaterdagmiddag een operatie ondergaan. Daardoor is hij niet op tijd fit voor de Tour.

Wegens de kwetsuur zal Freire zaterdag ook niet meer aan de start van de Ster Elekotroer verschijnen.

Het uitvallen van de Spanjaard is een grote tegenslag voor de Rabobank dat de coureur tijdens de Tour graag had willen uitspelen tijdens de massasprints. Freire boekte dit seizoen vier zeges waarvan zijn overwinning in de klassieker Milaan-Sanremo het opvallendst was.

Derde bal

De Spaanse spurter heeft een bekende wielerkwaal - een derde bal - die hem al een fikse trainingsachterstand had bezorgd. De Rabo-dokter sprak over een ingegroeide haarwortel. Freire gaat zaterdag onder het mes in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Het herstel gaat zeker tien dagen duren. Pas daarna kan Freire de training hervatten.

De definitieve samenstelling van de Tourploeg van Rabobank is nog niet bekend. Die lijst wordt pas na de nationale kampioenschappen, volgend weekeinde, opgesteld.