AVEIRO - Met een opnieuw sterk gewijzigd elftal begint het Nederlands voetbalelftal zaterdagavond in Aveiro aan het cruciale duel met Tsjechië. In zijn voortdurende zoektocht naar de ideale formatie doet de bondscoach geen concessies meer aan de speelwijze van Oranje. Hij maakt waarschijnlijk wel de weg vrij voor drie nieuwe spelers.

De kans is groot dat Robben, Seedorf en Bosvelt tegen de Tsjechen aan de aftrap verschijnen. Bij een gebrek aan voetballend vermogen in de defensie moet Cocu waarschijnlijk samen met Stam het centrale verdedigingskoppel vormen. Bouma valt daardoor buiten de ploeg.

Perspraatje

Advocaat wilde tijdens de afsluitende perspraatje niet op vragen over de opstelling ingaan. Hij bevestigde slechts dat Oranje in elk geval met één centrumspits en een echte rechtshalf speelt. "Ik doe geen concessies meer aan de speelwijze. Anders zou ik me belachelijk maken. We hebben gekozen voor drie aanvallers. Daar blijven we bij.."

Opstelling

Advocaat houdt niet vast aan de ploeg die aan de openingswedstrijd tegen Duitsland begon. Overeenkomstig de gehele voorbereiding op het EK blijft de bondscoach zijn ploeg maar wijzigen. De linkspoten Zenden, Van der Vaart en Bouma lijken dit keer het slachtoffer van de vernieuwingsdrang van Advocaat, die zijn ploeg tegen Duitsland te veel naar links vond hellen.

Het ligt voor de hand dat Advocaat de voorkeur geeft aan het aanvalstrio Van der Meyde, Van Nistelrooij en Robben. De aanwinst van Chelsea krijgt de voorkeur boven Overmars als vervanger van de tegen Duitsland tegenvallende Zenden. Seedorf begint vermoedelijk in plaats van Van der Vaart als schaduwspits, de positie die hij vanaf het begin van het trainingskamp ambieert.

Bosvelt

De middenvelder van AC Milan is volledig van een hamstringblessure hersteld en maakte tijdens het partijspel een sterke indruk. Advocaat liet eveneens doorschemeren dat hij tegen de Tsjechen met een echte rechtshalf gaat spelen. Niet Sneijder maar Bosvelt is de grootste kandidaat voor die positie.

De bondscoach vreest de aanvallende impulsen van Nedved en is niet onder de indruk van de verdedigende capaciteiten van Sneijder. Tijdens de afsluitende training voor het duel met de Tsjechen liet Adovcaat zelfs nog even verdediger Reiziger als rechtshalf spelen. Davids zal de linkerflank op het middenveld bewaken.

Cocu

Phillip Cocu verhuist waarschijnlijk een linie naar achteren. De aanvoerder lijkt de aangewezen persoon om de opbouw vanuit de verdediging te verzorgen. De nieuwe PSV-er vormde tijdens de laatste training van Oranje voor het duel met Tsjechië dan ook een koppel met Stam. Van Bronckhorst en Heitinga speelden als vleugelverdediger.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Van der Sar; Heitinga, Stam, Cocu en Van Bronckhorst; Bosvelt, Seedorf en Davids; Van der Meyde, Van Nistelrooij en Robben.