PORTO - Italië doet nog steeds niet helemaal mee in het Europees kampioenschap voetbal. De Azzurri leken vrijdag in Porto een machteloos Zweden eenvoudig te bedwingen, maar verzuimden voldoende afstand te nemen na de openingstreffer van Cassano. Ibrahimovic kon daardoor in de slotfase 1-1 maken, met een hakbal die de wereld zal overgaan.


Twijfels overheersen bij Italianen na tegentreffer

Trapattoni had na de teleurstellende opening tegen de Denen (0-0) het mes in zijn elftal gezet. Het middenveld was het aansnijpunt. De Italiaanse bondscoach was daartoe deels gedwongen door de schorsing van Totti. De grote vedette werd door de tuchtcommissie drie wedstrijden buitenspel gezet omdat hij uit frustratie Poulsen in het gezicht rochelde.

Cassano

Cassano (ook AS Roma) mocht het in de plaats van Totti proberen, geflankeerd door Gattuso en Pirlo; voorwaar een elegante, creatieve en gedreven middenlinie. Van de wijzigingen werd Italië absoluut niet slechter. Ideeën genoeg en van de splijtzwam die volgens de media in het elftal groeide was niets te merken. De Azzurri vormden wel degelijk een hecht, gretig en zelfverzekerd team.

Alleen de afronding liet te wensen over. Del Piero en Vieri misten met hun schoten en kopballen het precieze richtingsgevoel. Isaksson bleek bovendien andermaal een betrouwbare doelman. De Zweden vertrouwden op het bekende recept: energiek verdedigen en geduldig wachten op de venijnige, snelle tegenstoot, vooral via loopwonder Ljungberg. Hij bracht met een subtiel hakje Ibrahimovic in stelling, maar zag tot zijn ontzetting dat de Ajacied de balans miste om de mogelijkheid te benutten. Het was de enige serieuze kans.

Isaksson

De Italiaanse voorsprong kwam niet onverwacht en was verdiend. Pannucci schiep zich ruimte op rechts, waar Heerenvener Edman het antwoord schuldig bleef, en had voor zijn voorzet de keus uit drie vrijstaande ploeggenoten. Het werd Cassano. De nieuwe held had vlak voor rust ook de 2-0 op het hoofd. Isaksson redde.

Italië bleef domineren, maar ook gebrek aan productiviteit (Del Piero) aan de dag leggen. De Scandinaviërs bleven daardoor hoop houden. De inventiviteit ontbrak echter voor langdurige dreiging. Van Larsson werd niets vernomen. Tot de slotfase, toen de Zweedse aanval steun kreeg van de invallers Olsen en Allbäck en Italië volkomen onnodig in paniek raakte. Ibrahimovic voltrok het vonnis met een even curieuze als artistieke hakbal in de kruising.