BRAGA - In een onwaardig voetbalstadion heeft Denemarken vrijdagavond in groep C van het Europees kampioenschap de eerste zege behaald. De ploeg van trainer Morten Olsen versloeg Bulgarije met 2-0. Daardoor zijn de Bulgaren, die eerder met 5-0 klop kregen van Zweden, uitgeschakeld voor een plaats in de kwartfinales. Denemarken daarentegen heeft alles nog in eigen hand. Dinsdag volgt in Porto de Scandinavische derby tegen Zweden.


Jesper Gronkjaer viert zijn treffer in stilte

Het decor in Estadio Municipal van Braga bleek armoedig. Achter beide doelen was een gapend gat te zien. Kennelijk was het geld bij de Portugse organisatie op om het complex volledig af te maken. Daardoor keken toeschouwers en de miljoenen televisiekijkers aan tegen zandhopen, grasduinen en rotspartijen.

Braga

Voor het EK voetbal was het een trieste omgeving, die Nederland woensdag ook zal moeten ondergaan. Dan vindt de tweede en laatste EK-wedstrijd plaats in Braga, tegen Letland. Voorwaar geen leuke locatie om, bijvoorbeeld, uitschakeling te beleven.

Gronkjaer

Denemarken trok zich weinig van het troosteloze uitzicht aan. De ploeg van coach Olsen speelde onbevangen op de aanval. Vooral Rommedahl maakte op de vleugel een geïnspireerde indruk. Lang kon Denemarken echter niet rekenen op de snelheid van de PSV-aanvaller. Hij moest in de 23e minuut geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger was Gronkjaer, de man die zich door het overlijden van zijn moeder pas na het duel met Italië (0-0) in Portugal meldde.

Zijn entree in het Deense elftal betekende geenszins een verzwakking. De Bulgaren kwamen handen en voeten te kort om de voormalige Ajacied, die wellicht van Chelsea naar Birmingham City overstapt, af te stoppen. Vlak voor de rust leverde het grote overwicht een verdiend doelpunt op. Tomasson, die eerder al een grote kans miste, tikte simpel zijn 28e treffer voor Denemarken in na goed voorbereidend werk van Jörgensen, 1-0.

Bulgarije

Na de rust ging het gefrustreerde Bulgarije zonder veel overtuiging op jacht naar de gelijkmaker. Denemarken viel terug, maar wankelde niet echt. In blessuretijd besliste uitgerekend Gronkjaer de wedstrijd na een fraaie aanval. Bulgarije stond toen al met tien man na het wegzenden van aanvoerder Stilian Petrov in de 83e minuut.