GENEVE - De publieke omroepen in Europa houden ook in de toekomst de televisierechten voor de Olympische Spelen. De European Broadcasting Union (EBU), de overkoepelende organisatie van Europese publieke zenders, bereikte vrijdag een akkoord met het IOC over de uitzendrechten van de Winterspelen in 2010 en de Zomerspelen van 2012.

De Winterspelen hebben dat jaar plaats in Vancouver, welke stad de Zomerspelen van 2012 mag organiseren is nog niet bekend. Volgend jaar juli kiest het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tussen de kandidaat-steden Parijs, New York, Londen, Moskou en Madrid.

Uitzendrechten

In het vrijdag gesloten contract zijn de uitzendrechten voor 51 landen geregeld. Italië valt er niet onder, met dat land gaat het IOC apart onderhandelen. Volgens de directeur van de EBU blijkt uit de overeenkomst dat het IOC de eerdere uitzendprestaties van de omroepen zeer waardeert.

"Ze hebben bij het verdelen van de nieuwe rechten niet alleen naar de hoogte van het financiële bod gekeken, maar ook naar de wijze waarop wij het evenement in het verleden hebben uitgezonden."