SAN FRANCISCO - Marion Jones heeft een test met de leugendetector doorstaan, waarin de atlete verklaarde nooit verboden prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt. Dat heeft haar advocaat Joe Burton donderdagavond in San Francisco bekendgemaakt.

Hij eist dat de Usada, het Amerikaanse antidopingbureau, een einde maakt aan het onderzoek naar vermeend dopinggebruik van de drievoudig olympisch kampioene. De test werd afgelegd in het kantoor van Burton in het bijzijn van een FBI-agent. Er werden twee vragen gesteld: 1. heb jij ooit zelf verboden prestatiebevorderende middelen gebruikt, 2. lieg jij nu over eigen gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen. Op beide vragen antwoordde Jones met nee. Volgens de leugendetector sprak ze de waarheid.

Zuiveren

Burton heeft de uitslagen van het onderzoek opgestuurd naar de Usada. "De Usada moet in alle oprechtheid de naam van Jones zuiveren. Ze heeft daar voldoende bewijs voor." Een woordvoerder van de Usada weigerde commentaar. "Wij geven nooit commentaar in specifieke gevallen. We hebben bij herhaling gezegd dat iedereen die over betrouwbare informatie beschikt in zaken die gaan over doping in de sport, die informatie naar ons moet opsturen."

Achterkamertjes

Jones (28) verklaarde eerder in San Francisco dat zij een openbare hoorzitting wil. Ze zal in de toekomst weigeren vragen van de Usada in achterkamertjes te beantwoorden. "Ik ben bereid op alle vragen van de Usada een antwoord te geven", aldus Jones, "maar wel in het openbaar zodat iedereen kan meeluisteren en kan meekijken. Ik heb niets te verbergen. Mijn prestaties zijn het resultaat van een door God gegeven talent, lichaam en wil en van veel en harde trainingsarbeid".