LEIRIA - Wat Engeland niet lukte, deed Kroatië donderdag op het Europees kampioenschap voetbal wel. Titelverdediger Frankrijk werd weerstaan met 2-2. Deze keer kon zelfs Zinedine Zidane Frans puntenverlies niet voorkomen. Desondanks hebben de Fransen nog altijd riant uitzicht op de kwartfinales.


Doelman Barthez deze keer wel verslagen vanaf de penaltystip

Kroatië vond -waarschijnlijk onbedoeld- uit hoe Frankrijk in slaap te sussen viel. Voor rust deden de Kroaten hoegenaamd niets wat Frankrijk kon verontrusten. Integendeel, verdediger Tudor hielp de opponenten zelfs door per ongeluk een vrije trap van Zidane aan te raken en zo te promoveren tot doelpunt. Met 1-0 ging de titelverdediger rusten en de overheersing was niet beter te illustreren dan Zidane kort voor de pauze deed met een fabelachtige hakbal na een corner van Henry.

Kroatië

De daarop volgende kopkans liet Gallas echter liggen en na de hervatting bleek hoe welkom een tweede goal zou zijn geweest. Kroatië begon veel feller te voetballen en kreeg een gelukkige strafschop toen de Deense arbiter Nielsen een overtreding zag in een duwtje van Silvestre in de rug van Rosso. Doelman Barthez, die zondag tegen Engeland (2-1) de held werd door de penalty van Beckham te keren, werd deze keer gepasseerd door Rapajic.

Prso

Wakker werden de Fransen echter niet door de gelijkmaker. Kroatië, dat ook het eerste duel met Zwitserland gelijkspeelde (0-0), kreeg meer vertrouwen en zette zowaar druk op de goal van Barthez. De van een knieblessure herstelde verdediger Desailly mocht het zich aanrekenen dat Frankrijk zelfs op achterstand kwam. Desailly probeerde na een actie van Prso de bal weg te maaien, maar miste het speeltuig volledig. Prso overkwam dat vervolgens niet: -2.

Trezeguet

Zonder echt wakker te worden werden de Fransen toch weer in het zadel geholpen. Tudor liet zich definitief kronen tot schlemiel van de wedstrijd toen hij te zacht terugspeelde op doelman Butina. Hij trapte in een uiterste reddingspoging de bal tegen de hand van Trezeguet, die desondanks mocht afronden. Mornar verzuimde in blessuretijd Kroatië de zege te bezorgen door alleen voor Barthez over te knallen.

Zo staat titelverdediger Frankrijk met vier punten uit twee duels 'gewoon' bovenaan in groep B. Een gelijkspel tegen Zwitserland volstaat daardoor om door te dringen tot de kwartfinales. De formatie van bondscoach Santini is het aan de stand en de supporters verplicht om in het laatste groepsduel toch eens echt iets te laten zien. Zidane heeft al af en toe wat brille getoond. Het is de vraag wanneer Henry en de anderen volgen.