ALBUFEIRA - Geïrriteerd en bezorgd hervatte Dick Advocaat donderdag de voorbereiding op de tweede wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK. In de aanloop van de ontmoeting zaterdag met Tsjechië heerste bij de bondscoach weer eens onbegrip over de vele kritiek op Oranje.

Bekijk video: Breedband

Hij laakte vervolgens wel het gebrek aan lef bij sommige spelers en experimenteerde tijdens het afsluitende partijspel op de besloten training met een elftal dat afweek van de basisformatie in het duel met de Duitsers.

Bosvelt

De kans lijkt groot dat Bosvelt tegen de Tsjechen aan de aftrap verschijnt. De vervanger van de in het begin van het trainingskamp geblesseerde Van Bommel is in de ogen van Advocaat de ideale bewaker van Nedved. De oud-Feyenoorder vormt waarschijnlijk een middenveld met Cocu en Davids. Sneijder begint dan weer op de bank.

De twintigjarige middenvelder bewees in de tweede helft tegen Duitsland dat hij de aanvallers als geen ander van munitie kan voorzien. Advocaat wilde Sneijder in de openingswedstrijd echter al niet aan Ballack koppelen. Tegen de Tsjechen vreest de bondscoach een confrontatie tussen de kleine middenvelder en Nedved.

De Boer

Reiziger verving Heitinga als rechtsback op de besloten training. Behalve Stam en Van Bronckhorst speelde ook Frank de Boer mee met de basisformatie. Het is onduidelijk of de recordinternational tegen de Tsjechen in het elftal terugkeert. Bouma ontbrak namelijk evenals de lichtgeblesseerde Van Hooijdonk. Het duo werkte slechts enkele loopoefeningen af.

Kluivert

Advocaat experimenteerde verder met enkele aanvalsvarianten. Hij koppelde onder meer Van Nistelrooij weer aan Kluivert. Het ruim een week geleden door Advocaat nog afgeschreven koppel kreeg hulp van de schaduwspits Van der Vaart. Ook de weer helemaal van een hamstringblessure herstelde Seedorf mocht het op die positie proberen. Hij deed dat heel goed.

Ruit

Speelt Advocaat in de bovengenoemde opstelling, dan is de veelbesproken ruit op het middenveld weer in ere herstelt. De bondscoach kan er ook nog voor kiezen om Van der Meyde en Van Nistelrooij voorin te zetten. De linkerkant laat hij dan open. Seedorf of Van der Vaart is in dat geval weer de schaduwspits.

De nieuwe twijfels van Advocaat zijn ingegeven door het slechte spel in de eerste helft tegen de Duitsers. Tegen de afspraak in toonden vooral de vleugelspitsen van Oranje weinig lef. "Sommige spelers voetbalden met de rem erop. Dat was niet afgesproken. Waarschijnlijk heeft dat met kwaliteit te maken. Als je met vleugels speelt, moet je echter brutaliteit tonen. Dat doe je echter alleen wanneer je denkt dat je beter dan de tegenstander bent. Weer een kwaliteitskwestie dus."

Stam

Het gebrek aan klasse en vorm wordt ook door spelers onderkend. "We zijn lang niet zo goed als in 1998 en 2000", sprak Van der Sar heldere taal. Voorstopper Stam kon zijn doelman alleen maar bijvallen. "We verkeren inderdaad nog niet in topvorm."

Advocaat erkende eveneens dat het tegen de Tsjechen allemaal beter moet dan tegen de Duitsers. De bondscoach was wel teleurgesteld over de vele kritiek op zijn ploeg. "Het heeft me echt verbaasd wat we na afloop van het duel met Duitsland weer allemaal over ons heen hebben gekregen. Duitsland is een topland."

"Het speelt bijna ieder toernooi in de halve finale. De Duitse pers vond dat hun ploeg uitstekend speelde. En ik moet lezen dat het bij ons weer bagger was. We hebben toch gewoon gelijkgespeeld. Volgens mij is er nog niets verloren."