COIMBRA - Het Engelse wonderkind Wayne Rooney heeft het duel met Zwitserland (3-0) een historisch tintje gegeven. De ster van Everton, 18 jaar, 7 maanden en 24 dagen, werd met zijn openingstreffer de jongste schutter ooit op een Europese titelstrijd.


Rooney, de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK scoort de openingstreffer

Dragon Stoikovic werd door Rooney uit de recordboeken verdrongen. Voor Joegoslavië scoorde hij op het EK in 1984 op de leeftijd van 19 jaar, 3 maanden en 16 dagen tegen Frankrijk. Rooney werd vorig jaar de jongste debutant voor Engeland, met 17 jaar en 4 maanden.

Junkfood

Rooney is een agressieve speler, weegt 78 kilogram (heeft een zwak voor junkfood) en is 1,76 meter lang. Twee jaar geleden verdiende hij bij Everton 120 euro in de week, inmiddels wordt zijn waarde geschat op 35 miljoen. Zwak punt: Soms toont hij net iets te veel temperament.

Liverpool

De kenners voorspellen hem een grote toekomst, maar vooralsnog voelt de in Liverpool opgegroeide speler zich het beste thuis aan de Mersey. "Wat mij te wachten staat zie ik straks wel. Voorlopig concentreer ik me op dit toernooi', zei hij enkele dagen geleden nog in een voorbeschouwing.

Rood

Belangrijker voor het land was dat Rooney, voor zijn eerste treffer al bestraft met geel, de basis legde voor Engelands eerste zege in Portugal. De Zwitserse tegenstander sputterde nog even tegen, maar was definitief geslagen na de rode kaart van Haas (2 keer geel) in de zestigste minuut.

In de 23e minuut scoorde Rooney met het hoofd, na een goed lopende aanval via Beckham en Owen. Een kwartier voor tijd maakte de 'rising star' nummer twee, op wat vreemde wijze. Rooney schoot op de paal, maar zag de terugspringende bal vervolgens via het hoofd van doelman Stiel in het doel verdwijnen. Gerrard maakte daarna nog nummer drie.

Zidane

Engeland herstelde zich daarmee van de nederlaag (1-2) tegen Frankrijk, die totstandkwam door de 'dubbelslag' van Zidane in blessuretijd. Ook Beckham, die tegen de titelverdediger bij een Engelse voorsprong een strafschop miste, liet zien de tegenslag mentaal te hebben verwerkt. De middenvelder van Madrid stond met zijn fluwelen passing aan de basis van twee van de drie treffers.