ROSMALEN - Martin Verkerk in de kwartfinale van het Ordina Open mag een klein wonder heten. De Alphense tennisser met voorliefde voor gravel en afkeer van gras als ondergrond voor zijn wedstrijden versloeg donderdag op het centre court van Rosmalen een door blessures verzwakte Mikael Joesjni met 6-2 2-0. Op die vrijwel verloren stand gaf de Rus op wegens een kwetsuur aan de pols.

"Die jongen had misschien hoofdpijn of voelde hij zich niet lekker, maar ik stond de bal lekker te raken", zei Verkerk na afloop van zijn tweede ronde in het enige Nederlandse grastoernooi. "Ik zat heerlijk in mijn vel en nam in elke situatie de juiste beslissingen."

Verkerk moest erkennen dat de eerste overwinning op gras, tegen de Belg Kristof Vliegen aan het begin van de week, hem een 50 procent betere grasspeler had gemaakt. De herhaalde oefensessies met zijn Nieuw-Zeelandse coach Nick Carr in Halle en Rosmalen rendeerden.

Brugman

"Nick moest wel steeds lullen als Brugman om mij op de baan te krijgen. Hij kreeg het voor elkaar en ik ben er een completere tennisser van geworden. Ik had het tegen Joesjni helemaal naar mijn zin op de baan. Ik genoot van mijn eigen spel. Het bereiken van de kwartfinale voelt aan als een toernooizege op gravel."

In de kwartfinale komt Verkerk tegenover Mario Ancic te staan. De 20-jarige Kroaat schakelde in de eerste ronde titelverdediger Sjeng Schalken uit en werkte zich donderdag vlot langs de Russische rijzende ster Igor Andrejev met 6-3 6-1. Verkerk: "Ancic is andere koek. Hij is een goeie grasspeler. Ik heb voor dit toernooi een set tegen hem getraind. Het werd 7-5 voor hem in de tiebreak."