ALMANCIL - Het is geen grap. De Duitse doelman Oliver Kahn heeft Lets bloed. Dat heeft het Duitse boulevardblad Bild donderdag onthuld in de aanloop naar de tweede wedstrijd van 'Die Mannschaft' op het Europees kampioenschap voetbal in Portugal tegen Letland, zaterdag in Porto.

De opa van Kahn, Rolf, werkte voor de Duitse marine in de Letse stad Liepaja. Daar trouwde hij met de Letse Erika Alksnis. Op 9 december 1943 werd in Liepaja de vader van Oliver Kahn geboren, ook Rolf genaamd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde de familie Kahn naar Karlsruhe. Daar kwam de huidige doelman van Bayern München op 15 juni 1969 ter wereld.

Kahn

"Mijn ouders zijn na de omwenteling twee keer in Letland geweest", legt de vader van Oliver Kahn in Bild uit. "Ze hebben daar nog steeds vrienden en familie wonen. Ze sturen ook handtekeningen en foto's van Oliver naar hen toe."

De doelman van Duitsland bezocht Letland zelf nog nooit. In zijn tweede vaderland wordt hij inmiddels als een echte volksheld gezien. In de kranten wordt hij een Letse jongen genoemd. "Het klopt, ik heb een bepaalde band met Letland", gaf Oliver Kahn desgevraagd toe. "Mijn opa en oma spreken ook Duits met een Lets accent. Maar ik voel me 100 procent Duitser. Dus zaterdag hoeft Letland ook geen cadeautjes van mij te verwachten."

De Letse bondscoach Alexandrs Starkovs toonde zich aangenaam verrast door het nieuws over de Letse voorouders van Kahn. "Ik zal Oliver voor de wedstrijd nog even herinneren aan zijn komaf", grapte hij.