De Colombiaan Rigoberto Uran heeft de tiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen.

Na 167 kilometer was de renner van Sky als eerste boven op de slotklim Altopiano del Montasio, een berg van de eerste categorie. Tweede werd zijn landgenoot Carlos Betancur vóór klassementsleider Vincenzo Nibali, die derde werd.

Nibali en Cadel Evans deelden een tikje uit aan de Nederlandse nummer drie van het klassement Robert Gesink en Bradley Wiggins.

Nibali en Evans konden op het steile gedeelte van de Altopiano wel mee met de besten, terwijl Gesink en Wiggins daar moesten afhaken en kostbare tijd verloren.

Uran was de eerste die in de aanval ging op de slotklim. De meesterknecht van Wiggins sprong weg uit de voorste groep met daarin de belangrijkste klassementsrenners. De Colombiaan werd niet meer bijgehaald en finishte solo op de top.

Gesink, Wiggins, Benat Intxausti en Michele Scarponi konden de daarop volgende tempoversnelling van Domenico Pozzovivo niet aan en moesten lossen.

Nibali kon wel aanhaken bij de Italiaan, net als Evans. De rozetruidrager werd uiteindelijk derde achter Betancur en pakte daarmee acht bonificatieseconden, waardoor hij iets uitloopt op nummer twee Evans.

Nederlanders

Gesink finishte uiteindelijk als veertiende op 1.16 van de winnaar en, belangrijker nog, op 46 seconden van Nibali. De Nederlander zakte daardoor van de derde naar de vijfde positie in het klassement op 2.12. 

Ritwinnaar Uran nam de derde positie over van de Blanco-renner. Hij blijft zijn kopman Wiggins, die vierde staat, één seconde voor. Het tweetal van Sky staat ruim twee minuten achter op de Italiaanse klassementsleider.

Drie Nederlanders lieten zich aan het begin van de etappe van voren zien. Pim Ligthart van Vacansoleil-DCM, Thomas Dekker van Garmin en Maarten Tjallingii van Blanco waren betrokken bij een vluchtpoging van dertien renners.

Ligthart moest op de eerste klim als eerste lossen uit de groep, gevolgd door Dekker. Tjallingii liet zich in de afdaling van die klim terugzakken omdat Blanco-kopman Gesink helemaal alleen zat in de achtervolgende groep met favorieten.

Wittetruidrager Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk moesten namelijk lossen op eerste klim omdat Sky het tempo flink opvoerde.

De Pool Rafal Majka neemt door het tijdverlies van Kelderman de witte trui over van de Nederlander.

Van de dertienkoppige kopgroep bleven Serge Pauwels en Jackson Rodriguez het langst over vooraan, maar zij werden op de slotklim ingerekend. 

Scarponi, een favoriet voor de eindzege, eindigde niet in de top tien en liep daardoor veel tijdschade op. De winnaar van de Giro van vorig jaar, de Canadees Ryder Hesjedal, eindigde zelfs ver in de achterhoede en kan een goed klassement vergeten.

Ook Sergio Henao, die voor dinsdag nog zesde stond, liep veel tijdverlies op en duikelde uit de top van het klassement.