Manchester City heeft coach Roberto Mancini maandag ontslagen. De Italiaanse coach stond al enige tijd onder druk bij de Engelse club en is nu definitief op straat gezet, zo meldt de club op de eigen site.

De tegenvallende resultaten van dit seizoen zijn Mancini fataal geworden. City slaagde er niet in de vorig seizoen gewonnen landstitel met succes te verdedigen en ook in andere competities waren de prestaties niet naar wens.

Zo eindigde de ploeg als laatste in de Champions League-groep met Borussia Dortmund, Real Madrid en Ajax en verloor het in de FA Cup-finale van degradatiekandidaat Wigan Athletic. Alleen de Community Shield, de Engelse variant van de Johan Cruijff Schaal, werd aan het begin van het seizoen gewonnen.

City laat weten dat de beslissing om Mancini te ontslaan een moeilijke was. "Het is de uitkomst van een gepland evaluatieproces aan het einde van het seizoen dat door recente speculatie en uit respect voor Roberto naar voren is gehaald."

Prijzen

Mancini stond sinds eind 2009 aan het roer bij City. De oud-coach van Internazionale won in zijn eerste volledige seizoen in Engeland de FA Cup. Dat betekende destijds de eerste prijs voor de 'Citizens' in 35 jaar tijd. Daarna veroverde hij met de club nog de felbegeerde landstitel en de Community Shield.

Na het winnen van de Premier League vorig jaar tekende Mancini nog een nieuw vijfjarig contract. Vanwege de langdurige verbintenis heeft de Italiaan nu recht op een forse ontslagvergoeding. Volgens de Britse tabloids ruim dertig miljoen pond.

Assistent Brian Kidd maakt het seizoen af als interim-trainer. City speelt in de Premier League nog tegen Reading en Norwich City. Ook tijdens het trainingskamp in de Verenigde Staten, na afloop van het seizoen, is Kidd de eindverantwoordelijke.

Pellegrini

Voor volgend seizoen zou Manuel Pellegrini de gedroomde nieuwe coach zijn. De Chileen leidde zijn huidige club Malaga naar de kwartfinales van de Champions League. Daarin was Borussia Dortmund uiteindelijk te sterk.

Pellegrini ontkende eerder op de dag dat hij al rond is met City. "Er is niet getekend, er is geen akkoord. Ik heb met Malaga afgesproken dat ik niet met andere clubs praat. Het vervult me wel van trots dat ik elk jaar in de belangstelling sta van topclubs", zei de oud-coach van onder meer Real Madrid op de site van de Spaanse club.