John Degenkolb zal dinsdag niet meer op zijn fiets stappen bij de start van de tiende etappe in de Giro d'Italia. De Duitser van Argos-Shimano voelt zich niet fit genoeg om de ronde te vervolgen.

"Voorafgaand aan de Giro heb ik altijd gezegd dat ik een race altijd uit wil rijden, vooral de Giro d'Italia, maar niet ten koste van alles", zegt Degenkolb.

Ondanks dat hij de finish in Brescia niet heeft gehaald, is Degenkolb tevreden over zijn prestaties in Italië. "Het was het doel om in topvorm aan de start te verschijnen en dat is gelukt", zegt de sprinter die de vijfde etappe won.

Degenkolb heeft het gevoel dat hij na een drukke periode met veel wedstrijden niet snel genoeg meer herstelt.

"De eerste week in deze Giro was erg zwaar en we kregen te maken met slechte weeromstandigheden. Dat is een aanslag op mijn lichaam geweest en ik ben simpelweg niet fit genoeg meer."

Tactiek

De tactiek van Argos-Shimano zal ondanks de opgave van Degenkolb niet veranderen."Met Luka Mezgec hebben we nog een andere renner met een goede aankomst. We willen aanvallend blijven koersen, net als zondag, toen Tobias Ludvigsson briljant reed en vierde werd", zegt ploegleider Addy Engels.

"Ik hoop dat het de zeven overgebleven rijders (Cheng Ji stapte eerder al ziek af, red.) lukt om de Giro uit te rijden en ze zichzelf gedurende deze drie weken kunnen ontwikkelen om zo beter en sterker te worden", aldus Engels.

De Giro d'Italia wordt dinsdag hervat met een rit over 167 kilometer tussen Cordenons en Altopiano del Montasio. De renners vinden in de etappe met aankomst bergop twee beklimmingen van de eerste categorie op hun pad.