Marco van Ginkel van Vitesse is gekozen tot talent van het jaar in de eredivisie. De twintigjarige middenvelder is de elfde winnaar van de Johan Cruijff Prijs.

Eerder ging de prestigieuze onderscheiding naar Arjen Robben, Wesley Sneijder, Salomon Kalou, Klaas-Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay, Miralem Sulejmani, Eljero Elia, Gregory van der Wiel, Christian Eriksen en Adam Maher.

De jury die de talenten van het afgelopen seizoen beoordeelde, bestond naast Johan Cruijff uit onder anderen de trainers Frank de Boer, Jan Wouters, Fred Rutten, Ronald Koeman, Phillip Cocu en Erwin Koeman.

Van Ginkel mag als winnaar van de trofee een locatie aanwijzen waar een zogeheten Cruijff Court zal worden aangelegd. Dit trapveldje zal ook naar hem worden vernoemd.

''Marco van Ginkel is door de jury als terechte winnaar gekozen. Hij heeft zich dit jaar enorm ontwikkeld, is hiermee belangrijk geweest voor Vitesse en heeft een mooie toekomst voor zich'', aldus Cruijff in een persbericht van zijn foundation.

De winnaar voelt zich vereerd: ''De Johan Cruijff Prijs is een belangrijke prijs en grote spelers met prachtige carrières zijn mij voorgegaan. En dat er nu een Cruijff Court in mijn naam komt, is natuurlijk ook fantastisch. Het is in mijn ogen de ideale manier om kinderen en jongeren samen aan het spelen en het sporten te krijgen.''