LISSABON - Portugal is bij het Europees kampioenschap voetbal opgeleefd. Door de zege op Rusland (2-0) is de gastheer niet al na vijf dagen tot toekijken veroordeeld. Om door te gaan naar de kwartfinale moet echter nog wel 'even' worden gewonnen van rivaal Spanje, dat met Griekenland (beiden 4 uit 2) groep A aanvoert. En heel hoopgevend was het spel niet.

Bekijk video: Breedband

Dick Advocaat en de meeste van zijn collega's stonden in de openingsweek van het EK onder druk, maar de last die de Portugese bondscoach Scolari op de schouders meetorste was bijna ondraaglijk na de valse start. De Braziliaan koos tot genoegen van de vele kenners voor de toekomst.

Deco

Met enig voorbehoud. Hij stelde de gretige Deco op in plaats van de Rui Costa, verving de tegen de Grieken blunderende Paulo Ferreira door Miguel en gaf verder in de defensie de voorkeur aan Nuno Valente boven Couto, ook over de top. Scolari liet Cristiano Ronaldo en Nuno Gomes evenwel opnieuw op de bank plaatsnemen.

Beter nog dan deze ingrepen was de gang van zaken in de beginfase; met een agressief Portugal, dat terdege was doordrongen van de ernst van de situatie; en met een vlotte openingstreffer. Deco speelde zijn FC Porto-maatje Maniche strak aan in de dekking, deze draaide gehaaid weg bij Evsejev en prikte de bal van een meter of tien al na zeven minuten in de hoek.

Figo

De opluchting was groot, maar het zelfvertrouwen groeide niet mee met de wil door te drukken. Figo sleurde als vanouds, Simao en Deco probeerden van alles, maar zij noch diepe spits Pauleta werden echt gevaarlijk. Ze wilden te graag. De Russen, na het wegsturen van Mostovoi voor de ideeën te afhankelijk van Alenitsjev (ook FC Porto) stelden er hoegenaamd niets tegenover. Het werk van de Portugese doelman Ricardo bleef beperkt tot oprapertjes.

Rood

Hoe anders verging het zijn collega aan de overzijde vlak voor het rustsignaal van de Noorse scheidsrechter Terje Hauge. Ovtsjinnikov moest ver zijn doel uit om te voorkomen dat Pauleta kon profiteren van een verkeerde terugspeelbal van Sennikov. De doelman hield, buiten het strafschopgebied, de bal tegen met een been maar omarmde vervolgens de bal in een reflex. Eigenlijk was het niet meer dan een aai. Hauge gaf hem wel rood. Figo verzuimde reservekeeper Malafejev, voor wie Aldonin werd opgeofferd, even lekker in te schieten.

Met tien man waren de Russen niet minder dan elf. In het eerste kwartier na rust mochten ze zelfs even denken aan de gelijkmaker. Portugal nam het initiatief daarna wel weer over, maar de overtuiging bleef ontbreken. Het verkrampte spel werd pas weer losser met de verschijning van Nuno Gomes en, heel laat, Cristiano Ronaldo. Hij stelde het eveneens ingevallen oude idool Rui Costa in staat in de voorlaatste minuut voor 2-0 te zorgen.