​PSV heeft maandagochtend Phillip Cocu gepresenteerd als nieuwe trainer. De 101-voudig international is een contract voor vier seizoenen overeengekomen met de clubleiding.

Afgelopen seizoen fungeerde Dick Advocaat als trainer van PSV. De equipe uit Eindhoven eindigde als tweede in de eredivisie en verloor de bekerfinale van AZ.

Cocu was in de voorbije jaargang de coach van de A1 van PSV en assistent van het eerste. Oud-spelers Ernest Faber en Chris van der Weerden zullen de nieuwe hoofdtrainer assisteren.

"Ik heb stapsgewijs mijn weg gevonden in het trainersvak. Wat dat betreft zijn er misschien enige parallellen met mijn loopbaan als speler. Ik wil niet ergens te snel instappen. Je bent nooit te oud om te leren", zei Cocu tijdens de persconferentie die PSV maandagochtend belegde.

De 42-jarige Cocu was als speler gedurende twee periodes actief bij PSV: tussen 1995 en 1998 en 2004 en 2007.

Interim-periode

Cocu was in het voorjaar van 2012 al eens interim-coach van PSV. Hij loodste de Brabanders naar de eindzege in het bekertoernooi, maar slaagde er niet in als tweede te eindigen in de eredivisie.

"De interim-periode was uitstekend bevallen, een goede ervaring. De keuze om daarna toch de A1 te trainen, maakte ik vooral om te kijken wat er in de jeugdopleiding loopt. Ook is het belangrijk om een groep te leiden. Ik ben nu klaar om hetzelfde bij PSV 1 te doen. Als ik ergens aan begin, wil ik het goed doen."

''Ik hou niet van de term overgangsjaar. De nieuwe lijn heeft wel even tijd nodig, maar hoe lang is niet op voorhand te zeggen. Ben ik er klaar voor? Voor mijn gevoel ben ik dat. Verder paste mijn visie bij die van PSV. Daarom konden we er zonder problemen uitkomen."

Oud-spelers

Cocu zei ook dat een aantal oud-spelers is gevraagd om een rol te spelen in de jeugdopleiding. ''Met hun ervaring kunnen zij talenten optimaal voorbereiden op het eerste elftal. Wellicht gaan Mark van Bommel, André Ooijer en Ruud van Nistelrooij trainingen geven aan de PSV-jeugd.''

De nieuwe coach zet in op de doorstroming van meer talent naar de hoofdmacht. ''Binnen de opleiding moet het geloof groeien dat die stap ook echt te maken is.''

Algemeen directeur Tiny Sanders zei dat met de keuze voor Cocu uiting wordt gegeven aan PSV's intentie om te bouwen aan een nieuw PSV. "Cocu wordt het gezicht van een zich vernieuwend PSV. We versterken nu de aandacht voor de lange termijn", aldus Sanders.

Sanders bedankte Advocaat. "We wensen hem alle succes. Hij was bereid niet in te gaan op andere uitdagingen en bewees zijn loyaliteit aan PSV. We wilden misschien te graag kampioen worden. Fouten zijn gemaakt, soms zat het niet mee."

Incidenten

Sanders kondigde verder aan dat er 750.000 euro extra per seizoen naar de jeugdopleiding van PSV zal gaan en dat de salarissen van de spelers omlaag gaan.

De directeur ging ook in op enkele incidenten van vorig seizoen, zoals het 'tunnelincident' in De Kuip met Jeremain Lens in een negatieve hoofdrol. "We hebben te maken gehad met vervelende incidenten. We zullen ons best doen de kernwaarden van de club positiever uit te dragen."

Technisch directeur Marcel Brands vertelde dat het eind 2012 al duidelijk was dat Advocaat waarschijnlijk niet zou blijven. "De opvolging is eigenlijk al heel lang duidelijk. Daarover spraken we al vroeg met Cocu en Faber."

"De selectie zal ongetwijfeld wijzigingen ondergaan. Er is belangstelling voor een aantal spelers. Of dat daadwerkelijk tot een transfer zal leiden, moet nog blijken. In elk geval keert doelman Jeroen Zoet terug van zijn periode op huurbasis bij RKC Waalwijk."

"Het seizoen is teleurstellend verlopen", blikte Brands nog terug. "We hebben lang meegedaan om de prijzen, maar we hebben geen echte prijs gewonnen. We zullen trachten om weer een goede selectie op de been te brengen, waarin ook spelers uit de jeugd een kans krijgen. Er ligt geen pot geld klaar voor allerlei spelers."

Peter Swinkels, de voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van PSV, besloot de persconferentie met de verklaring dat de rvc nog altijd achter de directie staat.