ROTTERDAM - Feyenoorder Paul Bosvelt voelt zich 'schandalig' behandeld door bondscoach Dick Advocaat en diens assistent Willem van Hanegem. De geroutineerde middenvelder spreekt van stemmingmakerij ten koste van zijn persoon. De aanvoerder van de Rotterdamse titelkandidaat heeft zijn grote ongenoegen donderdag telefonisch aan Advocaat overgebracht.

Bosvelt bedankte eind vorige week uit zelfbescherming voor de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal, afgelopen woensdag tegen Spanje in de Kuip (1-0). Dat deed hij via Rob Baan, bestuurslid technische zaken van Feyenoord, met wie hij uitgebreid overleg had gevoerd over zijn eventuele beschikbaarheid voor Oranje. Nadat hij op de hoogte was gebracht, beloofde Advocaat aan Baan dat hij Bosvelt zou terugbellen.

"Dat heeft hij dus niet gedaan", liet de verontwaardigde Bosvelt op de website van Feyenoord weten. "Nadat hij nog meer afzeggingen had ontvangen, ging hij plotseling tekeer tijdens de persconferentie. Ik vind het schandalig dat hij het via de pers heeft gespeeld. Als hij ergens onvrede mee heeft, kan hij me dat toch gewoon in mijn gezicht zeggen?"

Van Hanegem, die in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad eveneens Bosvelt ervan langs gaf, heeft het ook verbruid bij de karaktervoetballer. "Hij schrijft over een zaak waarvan hij niets afweet. Dat vind ik stemmingmakerij. Allerlei mensen gaan nu van alles roepen zonder dat ze het hele verhaal kennen. Gewoon heel vervelend."

Volgens Advocaat meldde Bosvelt zich af wegens vermoeidheid. Daarmee nam de Hagenaar geen genoegen. "Dat gaat er bij mij niet in", bromde Advocaat, die tevens duidelijk maakte voorlopig geen beroep meer te doen op Bosvelt (en diens ploeggenoot Van Hooijdonk, die geen trek had in een rol als vervanger).

Schandalig

Bosvelt: "Vermoeidheid was helemaal niet de reden van mijn afzegging. Dat is een onjuiste voorstelling van zaken en dat vind ik ook schandalig. Ik heb nooit afgezegd omdat ik te moe zou zijn of niets voor Oranje over zou hebben. Het tegendeel is waar. Ik ben helemaal niet moe en ik vind het nog steeds een grote eer om voor Oranje geselecteerd te worden. Dat Advocaat me nu niet meer wil oproepen, maakt me niet uit. Dat is zijn beslissing."

Bosvelt legde op de clubsite uit dat hij zichzelf met zijn bedankje in bescherming heeft willen nemen. "Ik wil mezelf in deze fase niet voorbij lopen. Ik lijk eindelijk weer in vorm te komen. Door blessurepech heb ik dit seizoen zowel de voorbereiding op de eerste als op de tweede competitiehelft gemist. Daardoor kwam ik moeilijk in mijn ritme. Nu ik langzaam terugkom op mijn oude niveau wil ik niet te veel hooi op mijn vork nemen."

Bosvelt voelt zich ernstig benadeeld door de uitspraken van Advocaat en Van Hanegem. "Ik krijg nu onterecht de Zwarte Piet toegeschoven. Ik heb juist een legitieme en welonderbouwde beslissing genomen. Dat heb ik Advocaat ook laten weten."