Mark van Bommel heeft zondag zijn loopbaan per direct beëindigd. Dat zei de 36-jarige aanvoerder van PSV zondag na de competitiewedstrijd tegen FC Twente (3-1 verlies).

Door Rypke Bakker

"Ik heb het heel erg moeilijk gehad met de keuze. Maar het is mooi geweest", vertelde Van Bommel na afloop. "Het was misschien wel on-Nederlands zoals de supporters me benaderden. Ze hebben het me heel moeilijk gemaakt. Het maakt me ook trots."

Van Bommel debuteerde op 15 mei 1993 in het betaalde voetbal voor Fortuna Sittard. Daarna speelde hij voor PSV, FC Barcelona, Bayern München, AC Milan en opnieuw PSV. Na 21 seizoenen voelde hij zich nog altijd 100 procent fit. Maar hij moest er wel steeds meer voor doen. Dat speelde mee in zijn keuze.

"Tijdens AC Milan tegen Arsenal is Tomas Rosicky op mijn kniepees gaan staan. Sindsdien moest ik er nog meer voor doen om fit te blijven. Dit is geen opgave, maar de vraag is wel: hoelang kon ik dit nog volhouden? Ik wil zelf de regie houden. Ik wil niet dat een blessure mij noodzaakt te stoppen. Ik wil niet op 80 of 90 procent voetballen."

Daarnaast is de keuze van Van Bommel er één voor zijn familie. "Als je in het buitenland speelt, voetbal je drie keer per week. En voor bijna iedere wedstrijd ga je in trainingskamp. Dat heeft veel van mijn familie gevergd."

Frustrerend

Van Bommel nam zondag met een rode kaart afscheid van het betaalde voetbal, al staat er met PSV nog een oefenwedstrijd tegen Gemert en een benefietwedstrijd tegen Fortuna Sittard op het programma. Hij gaf aan die wedstrijden waarschijnlijk te zullen spelen.

"Ik was deze wedstrijd tegen Twente een beetje gefrustreerd", vertelde Van Bommel die na 71 minuten met twee keer geel werd weggestuurd door scheidsrechter Makkelie. "We werden toch een beetje weggetikt. In deze wedstrijd viel het frustrerende seizoen een beetje samen. Maar goed, ik wil over deze wedstrijd heen kijken."

"Het zijn de mooie momenten die blijven hangen. Er zijn in die twintig jaar een paar mindere seizoenen geweest en dit was daar één van. Maar al die slechte dingen ben ik nu al vergeten."