PORTO -Griekenland heeft een aardige kans de kwartfinale van de Europese titelstrijd voetbal te bereiken. Het elftal van de Duitse succescoach Otto Rehhagel hield woensdagavond in groep A ook Spanje in toom; 1-1. Eerder hadden de Grieken gewonnen van Portugal.


Charisteas redt Griekenland

Zonder te verliezen weerstond Griekenland daarmee zijn, op het oog, zwaarste tegenstanders. Na de stunt in het openingsduel tegen het gastland (2-1) zag het er tegen Spanje aanvankelijk niet naar uit dat de Grieken ongeslagen zouden blijven. Lang had Spanje het betere van het spel.

Dat de formatie van bondscoach Inaki Saez de voorsprong uit handen gaf, zal niet met onderschatting te maken hebben gehad. De Spanjaarden kennen waarschijnlijk als geen andere deelnemer in Portugal de kracht van deze tegenstander. In hun kwalificatiepoule waren ze tweede geworden, uitgerekend door Griekenland veroordeeld tot het spelen van een play-off. In de betreffende reeks hadden de Grieken nota bene gewonnen in Spanje.

Morientes

Spanje, met dezelfde namen als eerder tegen Rusland (1-0), kwam na ongeveer een half uur op voorsprong door Morientes. De spits, het afgelopen seizoen zeer succesvol bij Champions League-finalist Monaco, werd gelanceerd door een fraai hakballetje van Raul. Daaraan vooraf ging wel onnodig balverlies van Kapsis.

Charisteas

Charisteas maakte gelijk, na ruim een uur. De speler van de Duitse kampioen Werder Bremen passeerde doelman Casillas beheerst, na een fraaie pass van Tsiartas. In de slotfase drong Spanje, waarschijnlijk bevreesd voor het slotduel met Portugal, nog aan. Het offensief leverde een aardige kans op voor Helguera. De verdediger van Madrid kopte de bal van dichtbij echter in de handen van Nikopolidis.

Saez

Volgens Saez had zijn elftal de voorsprong onnodig weggegeven. "We hebben in deze wedstrijd in verdedigend opzicht slechts één foutje gemaakt. Dat had de 1-1 tot gevolg. Verder hebben we de wedstrijd grotendeels beheerst. Het enige dat we verzuimden was wat meer te profiteren van de kansen die we kregen."