De Spaanse Formule 1-coureur Fernando Alonso was ontzettend blij dat hij zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de Grand Prix in zijn thuisland won.

"Het was heel emotioneel", zei Alonso, die op het circuit nabij Barcelona Kimi Raikkonen en teamgenoot Felipe Massa voorbleef. "De fans hebben me echt geholpen, want ik voelde de steun van iedereen."

"Het hele team heeft op elk detail gelet, want we wilden hier echt succes halen", vervolgde de rijder van Ferrari. "Maar we willen niet dat het succes hier stopt."

Alonso liep dertien punten in op de leider in het WK-klassement Sebastian Vettel, die vierde werd in Spanje. Het verschil tussen de twee rijders is nu zeventien punten. Raikkonen staat nog tussen hen in.

"We hebben pas vijf races gehad", stelde Alonso. "We hebben al hoogte- en dieptepunten gekend, maar we weten nu dat we een auto hebben die kan vechten met de topauto's en dat als we het goed doen, we mee kunnen doen om het kampioenschap."

Lekke band

Een uurtje na de finish werd bekend dat Alonso een lekke band had toen hij binnenkwam voor zijn eerste pitstop. "Als hij nog een rondje had moeten rijden, had hij een groot probleem gehad", liet de directeur van bandenfabrikant Pirelli Paul Hembery weten.

Hembery stelde ook dat zijn bedrijf waarschijnlijk wat zal gaan veranderen aan de banden. Er is al het hele seizoen kritiek op het rubber van Pirelli, omdat het te snel slijt. "Vier pitstops (per race, red.) zijn waarschijnlijk een beetje te veel", moest de directeur toegeven. "We zullen proberen het terug te brengen naar twee of drie pitstops."

Raikkonen

Kimi Raikkonen, die tweede blijft in het kampioenschap, was tevreden met zijn tweede plaats op het Circuit de Catalunya. "We moeten van elke race pakken wat we kunnen", zei de Fin. "We moeten als team blijven werken om het hoogst mogelijke doel te bereiken."

Felipe Massa was blij met zijn derde plaats. "Ik was wat teleurgesteld na de kwalificatie, maar in de race waren we heel agressief. We hadden wat moeite om te overleven met de banden, maar de race was heel goed."