Rafael Nadal heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière het graveltoernooi van Madrid gewonnen.

Bekijk de samenvatting van Sjarapova-Williams

De Amerikaanse was in de finale in twee sets te sterk voor de Russische Maria Sjarapova: 6-1, 6-4.

Williams benutte haar eerste matchpoint op het Madrileense gravel na een uur en twintig minuten. Ze won hiermee de vijftigste titel uit haar carrière.

Door haar overwinning blijft Williams nummer één van de wereld. Sjarapova zou bij een overwinning de nieuwe aanvoerster van de wereldranglijst zijn geweest, maar blijft nu nummer twee.

Williams domineerde de partij in de eerste set, waarin ze snel uitliep naar 6-1. In het tweede bedrijf kwam Sjarapova op een 2-0-voorsprong, maar ze kon de marge niet vasthouden. Williams besliste het duel met 6-4.

Williams en Sjarapova stonden dit jaar al tegenover elkaar in Miami en Doha. De Amerikaanse was ook in die duels te sterk. 

Het was al de dertiende zege van Williams in vijftien onderlinge ontmoetingen. Ze houdt zich niet echt bezig met hoeveel titels ze nog kan winnen. ''Ik wil vooral genieten van het moment en ik wil iedere kans die ik krijg benutten. Misschien was dit wel mijn laatste titel, maar dat is niet belangrijk.''

Sjarapova bleef vooral positief na weer een nederlaag tegen Williams. ''Ik ben vooral blij dat ik mezelf gelegenheid geef finales te spelen.''