Vincenzo Nibali heeft zaterdag de roze leiderstrui veroverd in de Giro d'Italia. De Italiaan van Astana eindigde als vierde in de 54,8 kilometer lange individuele tijdrit van Gabice Mara naar Saltara.

Hij verloor wel tijd op Bradley Wiggins, die na een moeizaam begin de tweede tijd noteerde. De zege ging naar de Brit Alex Dowsett van Movistar.

Robert Gesink deed het uitstekend met de elfde tijd en klimt naar de derde plaats in het algemeen klassement. Hij heeft een achterstand van 1.15 op Nibali.

Wiggins, die vrijdag nog anderhalve minuut verspeelde op de concurrentie, staat een seconde achter Gesink. Cadel Evans bezet de tweede plek, op 29 seconden van het roze.

De 24-jarige Dowsett had 1:16.27 uur nodig voor zijn race tegen de klok, die eindigde met een steil slotklimmetje. Wiggins leek aanvankelijk niet in de buurt van het podium te komen.

De Sky-renner noteerde halverwege de twaalfde tussentijd, maar werd door een ijzersterk slot toch tweede op tien seconden van zijn landgenoot.

De Est Tanel Kangert finishte verdienstelijk als derde op veertien seconden van Dowsett, Nibali gaf 21 tellen toe. Stef Clement was op de vijfde plaats de beste Nederlander. De Blanco-renner verloor slechts 32 seconden op de winnaar. Zijn ploeggenoten Robert Gesink en Wilco Kelderman gaven respectievelijk 1.22 en 1.57 toe.

Kelderman gaat zondag van start in de witte trui voor beste jongere. Hij staat in het algemeen klassement met de dertiende plaats een plekje boven de Spanjaard Benat Intxausti, die het roze na een dag weer moet afstaan.