Red Bull-coureur Sebastian Vettel kan zondag bij de Grand Prix van Spanje na zijn overwinning in Bahrein zijn tweede zege op rij gaan boeken. De Duitser zal zich daarnaast willen revancheren voor zijn zesde plek in Barcelona van vorig jaar.

Door Jeroen van der Zanden

Vettel ging in 2011 nog met de winst aan de haal in Spanje, maar in 2012 sleepte de Colombiaan Pastor Maldonado verrassend de zege uit het vuur op het asfalt in Barcelona.

Lewis Hamilton zette destijds in de kwalificatie de snelste tijd neer, maar de Amerikaan werd later gediskwalificeerd en teruggezet naar de laatste plaats.

Hierdoor mocht Maldonado op pole position beginnen. De Williams-coureur gaf de leiding gedurende de race niet meer uit handen en greep zo voor de eerste en tot op de dag van vandaag enige keer een zege in de Formule 1.

De overwinning van Maldonado betekende tevens dat er in de eerste vijf races van 2012 vijf verschillende coureurs van vijf verschillende teams een zege boekten. Dat is in de huidige jaargang al niet meer mogelijk; Vettel eiste zowel in Maleisië als in Bahrein de overwinning op.

Thuiswedstrijd

Ondanks dat de GP van Spanje voor Ferrari-coureur Fernando Alonso een 'thuiswedstrijd' is, is het circuit van Barcelona voor hem geen garantie voor succes. De Spanjaard won er alleen in 2006, toen nog in dienst van Renault. In 2003, 2005, 2010 en 2012 moest hij het doen met de tweede plaats.

Gezien de stand in de strijd om het wereldkampioenschap kan Alonso een overwinning meer dan goed gebruiken; zijn achterstand op nummer één en titelverdediger Vettel bedraagt dertig punten.

Hij zal daarvoor wel van goeden huize moeten komen. Alonso, die vooraf vurig hoopte zich tijdens de kwalificatie bij de eerste vier te rijden, gaat zondag op de derde startrij als nummer vijf van start. Hij moet Nico Rosberg (pole position), Hamilton, Vettel en Kimi Raikkonen voor zich dulden.

Wedkantoor Unibet ziet Vettel als favoriet voor de eindzege in Spanje. Bij winst van de Red Bull-coureur wordt voor elke ingezette euro 3,25 uitgekeerd. Hij wordt hiermee op de voet gevolgd door Raikkonen en Alonso, die beiden een quotering hebben van 4,00.

De Duitser Rosberg en de Amerikaan Hamilton, beiden racend voor Mercedes en startend vanaf plaats één en twee, hebben een quotering van respectievelijk 6,00 en 7,00.