De veroordeelde Spaanse arts Eufemiano Fuentes is bereid om zijn dopinggeheimen openbaar te maken. Zijn advocaten hebben verschillende kranten gemeld dat hun cliënt details wil verstrekken aan de hoogste bieder.

Dat meldt de Guardian. Volgens de Engelse krant heeft Fuentes een lijst rondgestuurd met onderwerpen waarover hij - tegen een prijs - in het openbaar zou willen praten. De opsomming bevat onder meer Spaanse Champions Leagueploegen, winnaars van marathons, olympische medaillewinnaars en veel wielrenners.

De Guardian geeft als voorbeeld een citaat uit de mail van de advocaten van Fuentes. 'Hoe ik een ploeg prepareerde om in de Champions League te spelen', is een van de onderwerpen waarover de geschorste arts zou willen praten. Een andere luidt: "Mijn medische relatie met winnaars van de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta.'

Ook zou Fuentes willen uitleggen hoe het kan dat officials in de Tour de France het gebruik van doping niet konden opsporen, ondanks dat ze renners testten die wel degelijk gebruik maakten van verboden middelen.

"Hij heeft verzoeken ontvangen van verschillende media, die hem geld willen betalen", legde Fuentes zijn advocaat Joseé Miguel Lledó uit. "Dit is een lijst van onderwerpen waarover hij kan praten, maar hij zal dat niet doen voordat alle beroepen zijn aangetekend later in mei." 

Gevangenis

Fuentes werd op 30 april veroordeeld voor een jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in het dopingschandaal Operacion Puerto. Hij werd schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters.

De Spaanse rechter bepaalde echter ook dat de honderden bloedzakken en documenten die als bewijs dienden, vernietigd moesten worden. Instanties als de UCI en het wereldantidopingbureau WADA willen die bloedzakken juist ter beschikking krijgen om zo dopingzondaars te kunnen aanpakken. De internationale wielerunie kondigde vrijdag daarom aan in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter.

Fuentes zelf heeft tot nu vrijwel altijd geweigerd om namen te noemen van zijn klanten, al heeft hij wel gezegd dat hij naast wielrenners ook atleten uit andere sporten zoals voetballers en tennissers heeft behandeld.

Ex-renner Jesus Manzano getuigde tijdens het proces van Fuentes dat hij voetballers was tegengekomen in de praktijk van de arts. Ook heeft de oud-voorzitter van Real Sociedad in februari gesuggereerd dat die Spaanse club jarenlang verboden middelen kocht en wellicht samenwerkte met Fuentes.

Lees alles over dopingperikelen in ons dossier