Voorafgaand aan iedere Grand Prix blikt NUsport met een kenner vooruit op de wedstrijd. Deze week de verwachtingen van Ronald van Dam die namens Sport 1 verslag doet van de wedstrijd in Spanje.

Door Jeroen Bijma

De verschillen in de top waren tijdens de vrije training ontzettend klein. Wie is er favoriet voor de race van zondag?
"Afgaande op de training van vrijdag zeg ik Red Bull Racing, Ferrari en Mercedes. Gevoelsmatig zeg ik dat Fernando Alonso en Sebastian Vettel de beste papieren hebben. En Kimi Raikkonen maakt natuurlijk ook een goede kans. Het wordt spannend, het zit allemaal heel erg dicht bij elkaar. De race in Spanje is een goede graadmeter. Na het weekeinde zal echt duidelijk worden waar de coureurs staan."

"Ze racen ook voor het eerst met de verharde band, dus dat gaat interessant worden. Red Bull heeft daar veel over geklaagd, dus die zullen er wel blij mee zijn."

Alonso is ongelooflijk optimistisch. Kan je dat begrijpen?
"Zeker. Al is het alleen al omdat hij in zijn thuisland rijdt. Dat moet hem motiveren. Hij kent het circuit natuurlijk van haver tot gort. Hij was snel vrijdag, dus met de vorm zit het wel goed."

"Hij heeft ook een goed resultaat nodig, omdat hij een achterstand heeft van dertig punten op Vettel. Maar in deze fase van het seizoen zegt dat nog helemaal niets. Vorig jaar maakte Vettel ook een ruime achterstand goed, dus Alonso is zeker niet kansloos. Hij gaat al zo lang mee, in paniek raakt hij nooit. Zijn portie pech heeft hij nu wel gehad, lijkt me."

En dan onze Nederlander Giedo van der Garde. Hij reed voor het eerst in een flink aangepaste auto en wil uiteindelijk in de middenmoot racen. Is dat haalbaar?
"Dat is wishful thinking en dat weet hij zelf denk ik ook wel. De rest staat ook niet stil. Ze zeggen dat het door die veranderingen zo'n viertiende van een seconde sneller gaat. Dus hij heeft er zeker baat bij gehad."

"Van der Garde heeft het vrijdag goed gedaan door teamgenoot Charles Pic en de beide Marussia-coureurs onder zich te laten. Het zou al heel mooi zijn als hij bij de race vijftiende wordt. En als hij een keer een punt pakt, dan zou dat voor hem voelen alsof hij de race heeft gewonnen. Hij maakt dit seizoen op mij een stabiele indruk voor een rookie."

Raikkonen heeft een aflopend contract bij Lotus en werd de voorbije weken in verband gebracht met Red Bull, McLaren en Ferrari. Wat moet hij gaan doen?
"Raikkonen is onnavolgbaar, dus ik zou het echt niet weten. Technisch directeur James Allison vertrekt bij Lotus en Raikkonen heeft aangegeven dat hij zeer belangrijk voor hem is. Lotus moet de Fin dus overtuigen dat er ook volgend jaar een goede auto staat."

"Ik zou het wel leuk vinden als Raikkonen naar Red Bull vertrekt. Al weet ik niet of Vettel dat wel wil. Ik zou het een tof duo vinden. Ik denk niet dat hij naar Ferrari gaat. Raikkonen is een coureur die iedereen wil hebben. Hij doet het na zijn terugkeer fantastisch. Op dit moment is hij de grootste uitdager van Vettel. Hij is zeker geen outsider voor de wereldtitel, maar gewoon een favoriet."

Wat is er met McLaren aan de hand?
"Waarschijnlijk is er in de voorbereiding iets mis gegaan met het vertalen van de gegevens naar de baan. Als het ook in Barcelona verkeerd gaat, kan het weleens een heel lastig seizoen voor ze gaan worden. Ze kunnen zich dan al bijna op 2014 focussen en zich af gaan vragen wat er fout ging met het ontwerpen van de auto.

"Dat Lewis Hamilton er goed aan heeft gedaan om te vertrekken, is achteraf makkelijk gezegd. Als ik van tevoren de lotnummers weet, win ik ook de loterij. Hamilton was toe aan een nieuwe stap. Hij was wel klaar met McLaren, dat hem erg onder controle hield. Als hij zijn bulldog Roscoe mee wil nemen naar Spanje, moet hij dat zelf weten. Die vrijheid heeft hij nodig. Ik heb een keer de teambaas van McLaren, Ron Dennis, geïnterviewd. Nou, dat is een controlefreak van het zuiverste soort. Laat ik het daar maar op houden."