Je zou het niet direct achter hem zoeken, maar Jan Boskamp bezoekt graag musea en historische plekken die aan de oorlog herinneren.

Door Hendrik Meijnders

"Pearl Harbor op Hawaï, daar wil ik altijd nog eens naartoe. Maar voor de rest ben ik op de meeste plekken wel geweest. In België en Frankrijk ben ik tot aan de kleinste slagvelden en dorpsmusea gegaan. Dan wil ik het allemaal zien."

Zo belandde voetbaldino Boskamp ergens vorig jaar in het oorlogsmuseum van Caen, alwaar hij veertien uur (!) aan één stuk doorbracht. "Mijn vriendin dacht dat ik gek was geworden. We zouden daar één dagje zijn, maar het zijn er uiteindelijk drie geworden.”

Hoe hij het voor elkaar krijgt, geen idee, maar voetbalschrijver Michel van Egmond verhaalt over onderwerpen en paradijsvogels die door anderen veelal onopgemerkt blijven. Zijn nieuwste bundel 'Het pak van Louis van Gaal' staat er vol mee en betreft eerder verschenen kronieken in Voetbal International, variërend van de blindentribune bij AZ tot een bezoek aan het slechtste amateurelftal van Nederland.

Het beproefde recept: Van Egmond observeert, slalomt door de actualiteit, neemt zelden stelling, is koning van de beeldspraak en kan toveren met letters op de vierkante centimeter. De ene keer heeft dat een schaterlach tot gevolg, een volgend moment zorgt het voor een brok in de keel.

Razzia

Dan gaat het over Koos van den Bosch, Feyenoord-talent tijdens de Tweede Wereldoorlog, opgepakt tijdens de Razzia van Rotterdam en uiteindelijk doodgeschoten tijdens een vluchtpoging op weg naar een werkkamp.

Van Egmond bezocht de zus van Koos (die tijdens de oorlog ook haar vader verloor), las brieven van haar wanhopige moeder (die bleef geloven in een terugkeer van haar geliefden) en beschrijft hoe het shirt van ‘Koossie’ uiteindelijk in het museum van de club moet komen te hangen. Aangrijpend.

Het verhaal 'Een dag in het vurrukkullukke leven van Aad de Mos' is één van de sterkste voetbalverhalen in de afgelopen vijf jaar en bij deze toegewezen als verplicht lesmateriaal voor de cursus voetbaljournalistiek waar de auteur nu en dan als gastdocent verschijnt.

Persconferentie

Soms lijkt het inhoudelijk allemaal te mooi om echt gebeurd te zijn, schuurt de realiteit tegen fictie aan. Wie die twijfel bewerkstelligt met letters en leestekens, beheerst zijn toetsenbord van a tot z. Wel is het na een aantal bundels verzameld materiaal nu weer tijd voor eerstehands werk en dat hoeft niet perse over Gijp (en misschien wel helemaal niet over voetbal) te gaan.

Als laatste: Van Egmonds voorstel om het fenomeen persconferentie per direct af te schaffen verdient met terugwerkende kracht alle aandacht en steun. "Het is verworden tot een verplicht toneelstukje dat vaak tenenkrommend verloopt. Zelden levert het iets interessants op."

Cijfer: 8,5

Het pak van Louis van Gaal
Uitgever: Voetbal International / deBuitenspelers
ISBN-nummer: 9789071359576
Auteur: Michel van Egmond
Pagina’s: 302
Prijs: 14,95 euro