Frank de Boer heeft vrijdag de Rinus Michels Award ontvangen. De trainer van Ajax is door zijn collega's gekozen tot coach van het jaar in het betaald voetbal. 

De prijs werd tijdens een trainerscongres uitgereikt in het stadion van PEC Zwolle. De 42-jarige De Boer werd dit seizoen voor de derde keer op rij kampioen met de Amsterdammers.

De Boer, die de award niet eerder won, had concurrentie van Ronald Koeman (Feyenoord), Fred Rutten (Vitesse), Jan Wouters (FC Utrecht) en Art Langeler (PEC Zwolle).

Vorig jaar ging Koeman nog met de prijs aan de haal. De Rinus Michels Award wordt sinds het seizoen 2003-2004 uitgereikt.

De Ajax-trainer was trots op zijn prijs. "Het zegt mij dat we goed bezig zijn. Het zit in mijn aard om de teamprijzen het belangrijkste te vinden, maar ik vind het natuurlijk ook fantastisch dat ik deze prijs in ontvangst mocht nemen.''

De Boer bedankte in zijn speech assistent Hennie Spijkerman. "Hij heeft kwaliteiten die ik niet heb. Ook de rest van de staf heb ik geroemd, want door er één te benoemen wil ik de anderen niet te kort doen. We hebben dit echt met z'n allen gedaan.''

Feyenoord kreeg voor het vierde jaar op rij de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding. De Rotterdammers hebben een gezamenlijke opleiding met Excelsior.

Ook Ajax en AZ waren genomineerd. De hoofd opleidingen van elke club in het betaald voetbal mocht een stem uitbrengen.

Scheidend hoofd jeugdopleiding Stanley Brard reageerde verheugd. "Deze prijs wordt elk jaar mooier. Succes continueren is het mooiste wat er is. Dit is nog een grotere prestatie dan de eerste keer dat we deze prijs wonnen.''

Bekijk beelden van de uitreiking: