WENEN - Het Nederlandse vrouwenhandbalteam hoeft geenkwalificatietoernooi te spelen voor het wereldkampioenschap in 2005in Rusland. Een dubbele play-off tegen een nog niet bekendetegenstander volstaat voor plaatsing voor het evenement, dat isgepland in december volgend jaar.

Oranje dankt deze voorkeursbehandeling aan de plaats op deEuropese ranglijst, die nog altijd beter is dan landen alsSlowakije, Polen, Italië en Litouwen. Die landen dienen zich welvia een kwalificatietoernooi te plaatsen voor de play-offs.

Sterk

Mogelijke tegenstanders van de Nederlandse handbalsters in dedubbele plaatsingswedstrijd zijn sterke landen als Denemarken,Noorwegen, Hongarije, Kroatië en Duitsland. De loting vindt plaatsna het EK.

Het team van bondscoach Olaf Schimpf kan overigens niet bogen opeen succesvol verleden in play-offs. Begin deze maand verloor hetteam van Roemenië in twee kwalificatieduels voor het Europeeskampioenschap in 2004 in Hongarije.

Afwezig

Vorig jaar was Tsjechïe debetere in de play-off voor het WK van 2003 in Kroatië. DoordatOranje afwezig was op het WK, kon de ploeg zich ook niet plaatsenvoor de Olympische Spelen in Athene.